MIRZA ČEHAJIĆ
Posao u Sarajevu mijenjao za nastavak karijere u kompaniji NSoft u Mostaru
Manager.ba/Bljesak.info BiH 29 siječnja, 2019
Izvor fotografije:
Foto: NSoft

Backend Developer po profesionalnoj vokaciji, Mirza Čehajić odlučio je posao u Sarajevu mijenjati za nastavak karijere u Mostaru. Njegova odluka bila je pomno planirana, a rezultat je Mirzine želje da za obitelj osigura mirnije okruženje, što se poklopilo sa poslovnom prilikom u NSoftu.

Već dvije godine je NSofter.

Odluka je pala.

Supruga i ja smo odlučili da nam je potrebna promjena.

Sarajevo, kao glavni grad nudi brojne prednosti - administrativni je centar i velik grad, pa je i generalno mogućnosti za zaposlenje i profesionalno napredovanje više. Ipak, ono što sam za svoju obitelj i sebe želio je mirnije okruženje i manja sredina.

Tragajući za alternativom, poklopilo se da sam naišao na otvoren natječaj za Senior Backend Developera u mostarskoj kompaniji NSoft.

Iako sam primarno radio sa Microsoft baziranim tehnologijama, to nije bila prepreka da dalje istražim mogućnosti koje je NSoft pružao.

Prijavio sam se na natječaj, prošao kroz proces selekcije, dobio posao i preselio se u Mostar. Naravno, nikada nije jednostavno izaći iz zone komfora te promijeniti životnu i radnu sredinu pa je tako i ovaj proces bio naporan i sa sobom je nosio mnoge izazove.

Jedan od njih je bio pronaći smještaj po mjeri tročlane obitelji. Srećom, pomoć sam imao kroz podršku ekipe iz NSofta.

 

Mostar: dovoljno velik da ti ništa ne fali, a dovoljno mali da se osjećaš sigurnim

 

Mostar je više od Starog mosta. I više je od neodržanih lokalnih izbora već cijelo desetljeće. 

Mostar je i blizina mora, blaga klima i činjenica da manje-više u gradu svuda možete pješke.

Mostar je čist zrak, što je meni, kao nekome tko je dugo živio u Sarajevu, bila jedna od glavnih prednosti. To, jednostavno morate doživjeti - da vas zimi ujutro probudi ne zvuk, nego boja - plavetnilo neba - ili vas, da banaliziram, raduje nevjerojatan intenzitet prirodnog svjetla u stanu.

Ipak, za mene je najveća prednost Mostara u odnosu na veće gradove bilo to što je ovaj grad skrojen po savršenim dimenzijama: dovoljno je velik da vam ništa ne fali, a dovoljno mali da se osjećate sigurno.

Upravo sigurnost mi je bila posebno važna, jer imam malu kćerku za koju ne brinem, ako je vani sa prijateljima.

 

NSoft - profesionalni izazov

 

Najveći  izazov u NSoftu mi je bila promjena tehnološkog okvira. Iz Microsoft baziranog okruženja prešao sam u nešto potpuno novo.

NSoft se izgradio i gradi se na open source tehnologijama.

Primarni programski jezici koji se koriste su PHP i Java. Open source omogućava da smo konstantno na tehnološkom rubu. Sistem koji razvijam je distribuiran i jednostavno se skalira, a teže se primijeniti koncepti mikroservisne arhitekture.

Generalno, ove dvije godine u NSoftu i put koji sam prošao je uspjeh po sebi, jer je mene oblikovao u profesionalnom smislu.

Sada sam team lead Games-a, koji je dio poslovnog segmenta Razvoja (Development). Naš zadatak je razvoj i održavanje virtualnih igara na sreću.

Tehnologije s kojima radimo su primarno PHP, Java, Mongo, MariaDB, RabitMQ, REDIS, Gearman, Kubernetes, ali i mnoge druge.

 

Stabilnost i tim

 

Na strani interne suradnje i građenja tima, prednost koju sam osjetio u odnosu na druge firme je što se NSoft, kroz različite aktivnosti, istinski zalaže za kulturu povjerenja.

Kulturu tima. Brojni su formalni i manje formalni događaji i aktivnosti kojima se možemo pohvaliti, a cilj im je upravo izgradnja kvalitetnih međuljudskih odnosa. Jedan od važnijih je mjesečni sastanak svih zaposlenika firme.

Riječ sastanak daje formalan ton ovoj našoj aktivnosti i  teško da je opisuje u potpunosti, no nemam bolju riječ. Naime, zadatak top menadžmenta je da u sat vremena, u opuštenoj varijanti, kroz anegdote i smijeh, prema svima iskomunicira šta su nam bila najvažnija postignuća, gdje smo i čemu težimo.

Ovo je jako važno, posebno u velikim timovima, jer podsjeća svakog zaposlenika ponaosob koja je njegova svrha u timu i podsjeća ga da je važan, neizostavan dio organizacije.

 

Mogućnost za napredak u Mostaru i NSoftu

 

Za kraj, NSoft je, prije svega, stabilna i progresivna kompanija koja ulijeva povjerenje. To omogućuje zaposleniku da i svoj profesionalni razvoj, a, na kraju, i sam  privatni život, planira na duže staze.

Naša branša je takva da su kadrovi dragocjeni da bi se slučaju prepustilo privlačenje i zadržavanje kvalitetnih ljudi. U samom NSoftu su na cijeni prvenstveno znanje i karakter zaposlenika.

Dolaskom u NSoft karijera zaposlenika se oblikuje isključivo u skladu sa znanjima i vještinama koje imate. Na nama je sve ostalo.

Osiguravanjem prostora za napredak te sustavnim praćenjem zadovoljstva činimo sve kako bismo Mostar učinili novim/starim domom, a NSoft mjestom gdje ćete se manje mrzovoljno buditi ponedjeljkom.

Svjesni kako prepreka uvijek ima, ostaje nam za truditi se što bezbolnijim učiniti njihovo prevazilaženje. Stoga, ukoliko želite raditi s Mirzom i prihvatiti nove izazove, javite nam se.

Prilika uvijek ima kroz oglašene konkurse ili otvorenu aplikaciju.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce