ZANIMLJIVOSTI
Porsche BiH u podzemnoj garaži preko puta Vijećnice postavlja e-punjače
Manager.ba/akta.ba BiH 04 travnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i tajnik tijela državne službe Alma Destanović primili su jučer predstavnike kompanije Porsche BiH.

Tijekom sastanka dogovorena je suradnja koja će biti realizirana za nekoliko mjeseci, točnije nakon izgradnje javne podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića.

Ova garaža imat će dvije etaže i 155 parking mjesta, a zahvaljujući suradnji sa kompanijom Porsche BiH imat će i punionicu za električne automobile.

Vlasnici električnih vozila moći će tako napuniti električnom energijom svoja vozila na stanici za napajanje, tzv. punionici, preko puta Vijećnice.

Punjenje vozila za građane će biti besplatno, a sve troškove opremanja punionica snosit će Porsche.

 

 

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline.

U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti korištenje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila.

Nažalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu ne samo zbog nedostatka takvih poticaja nego i nedostatka odgovarajuće infrastrukture, odnosno punionica za punjenje električnih vozila.

Trenutno u Kantonu Sarajevo postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Imajući u vidu promjene koje se događaju u autoindustriji sa aspekta proizvodnje i korištenja automobila i sve veći trend korištenja električnih i hibridnih vozila, zahvaljujući Porsche BiH ova infrastruktura uskoro će biti dostupna i u Starom Gradu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce