DRAŽEN PANDŽA
Popravljamo reputaciju Aluminija
Manager.ba/aluminij.ba BiH 04 srpnja, 2018

U današnjemu je izdanju sarajevske dnevne tiskovine Oslobođenje objavljen razgovor s novoimenovanim v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Draženom Pandžom. Razgovor koji je s prvim čovjekom mostarske tvornice vodio novinar Adnan Demić, objavljen je pod naslovom Popravljamo reputaciju Aluminija, a prenosimo ga u cijelosti:

Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar 25. lipnja razriješio je Marija Gadžića s mjesta direktora Društva, a za vršitelja dužnosti direktora imenovao Dražena Pandžu. Novo prvog čovjeka Aluminija pitamo je li bila ludost prihvatiti odgovoran zadatak u ovako delikatnom trenutku?

- Netko je morao! Dakle, postoji ono što se zove moralna i ljudska odgovornost, a kolega Boris Vican (novo v.d. izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak, op.a.) i ja radili smo više od godinu i pol kao članovi uprave. Nadzorni odbor nas je pozvao preuzeti kormilo i prihvatili smo se odgovornosti. Da se razumijemo, stanje je više nego nezahvalno, ali što smo mogli uraditi u prijelomnom trenutku? Argumenti Nadzornog odbora su bili da nije realno dovoditi nekoga sa strane, komu bi trebali mjeseci da ''pohvata konce'' i shvati kako stvari funkcioniraju u Aluminiju, na burzama, u odnosima s našim partnerima kojih ima gotovo po svim kontinentima. Oni su rješenje vidjeli u nama, koji dobro poznajemo interne procese, koji imamo komunikaciju s našim kupcima i dobavljačima na dnevnoj osnovi i koji imamo viziju kako izvući Aluminij iz stanja u kojemu se našao. Osjećamo odgovornost, prije svega, prema radnicima, ali i prema ovoj sredini za koju je Aluminij od vitalnoga značaja.

Koliko zaista iznosi dug Aluminija danas? Članovi Nadzornog odbora nedavno su tvrdili jedno, a Mario Gadžić drugo.

- S danom 31. svibnja ove godine, Aluminijeve ukupne obveze iznosile su 343.088.593,18 KM, a kada govorimo o akumuliranomu gubitku, on je s istim danom iznosio 217.676.913,08 KM.

Kako ozdraviti Aluminij i postaviti ga na zdrave noge?

- Imenovanjem uprave, u kojoj smo kolega Vican i ja bili izvršnim direktorima, na Nadzornom odboru usvojen je Strateški plan restrukturiranja Aluminija, za koji mislim da je izvrsnom polaznom osnovom za nastavkom našega rada. Niz je razloga i okolnosti zašto taj plan već neko vrijeme nije provođen. Međutim, osim što predano radimo na otklanjanju nemira koji se uvukao među radnike, na popravljanju narušenoga odnosa sa sindikalnom organizacijom, ulažemo i ogromne napore u održavanje maksimalne operativnosti u proizvodnomu procesu, kao i u oporavljanje ugrožene tvorničke reputacije među poslovnim partnerima. Krucijalno je da smo u stanju kupcima jamčiti urednu isporuku ugovorenih količina metala, a dobavljačima nastavak izmirivanja obveza onim intenzitetom kojim to možemo u ovomu trenutku podnijeti. Ova će Uprava do maksimalnih granica iskoristiti sve raspoložive ljudske i intelektualne kapacitete Aluminija, s ciljem održavanja proizvodnoga procesa i rješavanja nagomilanih obveza, kako bismo što brže stabilizirali financijske tijekove i otklonili problem nelikvidnosti Društva.

Sindikalisti su Vas pohvalili jer ste za nekoliko dana riješili tri od sedam njihovih zahtjeva.

- Dva su dana trajali maratonski pregovori s čelnim ljudima Aluminijeve sindikalne organizacije i raduje me što smo, iskazanom voljom za rješavanjem nagomilanih problema i spremnošću na kompromise s obje strane, uspjeli sporazumno riješiti tri od ukupno sedam točaka, zbog kojih je i organiziran nedavni štrajk upozorenja, odnosno najavljen drugi. Dogovorili smo način preraspoređivanja invalida druge kategorije, potom žurno popunjavanje nedostajućih djelatnika u proizvodnim pogonima, te prijedlog rješavanja isplate jubilarnih nagrada. Nastavljamo pregovore i oko četiri preostale točke, a neki su rokovi već naznačeni, tako da sam optimistom što se tiče suradnje sa sindikatom.

Kad konkretno možemo očekivati rješenje tih problema i je li to ustvari prvi preduvjet za ozdravljenje Društva?

- Kazao sam vam da su neki rokovi već naznačeni i svakako nastavljamo postupno otklanjati problem po problem. Zahtjevi radnika su opravdani, oni teško zarade svoj kruh, a na nama je da im osiguramo najbolje moguće uvjete i zasluženu naknadu za njihov rad. Je li to jednim od preduvjeta za ozdravljenje? Svakako jest jednom od bitnih stavki, jer je jedino zadovoljan radnik i dobar radnik, odnosno onaj koji će donijeti boljitak kolektivu. No, puno je strateških pitanja s kojima se suočavamo, od nepovoljnih burzovnih indeksa, gdje u prvomu redu mislim na cijene električne energije i ostalih sirovina, do pitanja ostvarenoga gubitka. Tu su pitanja revidiranja nekih ugovornih odnosa, boljega iskorištenja situacije u kojoj se zateknemo, pronalaska najpovoljnijega opskrbljivača električnom energijom, rješavanja unutardržavnih nesređenosti na polju elektroprijenosa, poreza i drugih naknada, nadvladavanja prepreka za kreditiranje projekata… Problema je jako puno, ali imamo prostora, snage i volje, a prije svega i jasnu strategiju za njihovo nadvladavanje.

Mario Gadžić najavio je pomoć Vlade FBiH pri kupovini struje... Je li navodni dogovor važeći i nakon promjene na čelu Društva i o čemu se radi?

- Ovaj je saziv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dosta pridonio rješavanju problema Društva, te se nadamo kako će se naša suradnja nastaviti odvijati u tom smjeru. Ono što je bitno, trebali bismo uskoro imati prvi službeni sastanak s predsjednikom Vlade, njegovim timom i resornim ministrom, a tada ćemo znati više o daljnjim koracima.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1