GRAĐEVINSKA INDUSTRIJA
Ponovo kreće proizvodnja u Lukavac Cementu
Manager.ba/ba.ekapija.com BiH 11 travnja, 2018

Poslije više od tri mjeseca zastoja, za nekoliko dana kreće prva proizvodnja u 2018. godini u Lukavac Ceementu, nakon što su pogoni bili zaustavljeni u decembru 2017. godine zbog remonta.

Lukavac cement je krajem 2017. krenuo treću investicionu fazu vrijednu više od 25 milijuna KM, kojom će značajno doprinijeti poboljšanju proizvodne efikasnosti, sigurnosti i unapređenju postojećih ekoloških pokazatelja. Ulaganja su prvenstveno bila usmjerena na korištenje alternativnih goriva i ekološke standarde, na nabavku nove opreme i nadogradnju sistema za doziranje alternativnih goriva na toplom dijelu linije za proizvodnju klinkera, modernizaciju i proširenje postrojenja za bajpas prašinu te ugradnju sistema za redukciju azotnih oksida.

U radu tople linije bit će korišteno i gorivo dobijeno obradom otpada, tzv. RDF (Refuse Derived Fuel), za korištenje kojeg Lukavac cement posjeduje potrebnu okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ima propisane interne procedure prijema, kontrole kvalitete i upotrebe goriva te, u skladu sa zakonskim propisima kako Bosne i Hercegovine, tako i Europske unije, zadovoljava sve tražene parametre emisija gasova.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo