PROJEKTI
Počinje gradnja autoputa prema moru
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 13 lipnja, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Građani BiH za sedam bi godina mogli znatno skratiti put do mora, jer se očekuje da bi u tom periodu mogao biti završen autoput od Ovčara, preko Konjica, do Mostara.

Istovremeno, sredinom iduće godine u promet bi trebali biti pušteni novi kilometri autoputa na Koridoru 5C, i to na Zeničkoj zaobilaznici.

Prvi strojevi

Kako je za Dnevni avaz otkrio direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić, počeli su razgovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Europskom investicijskom bankom (EIB) o osiguranju 600 milijuna eura kredita za gradnju autoputa na Koridoru 5C, tačnije dionice Ovčari – Mostar sjever, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara.

– Za dionicu Mostar sjever – Mostar jug imamo ponudu komercijalnih banaka sa sjedištem u BiH i EBRD-a da kreditiraju sa 240 milijuna eura. Dakle, našli smo financije, znači to je zaokružena financijska konstrukcija za 51 kilometar – kazao je Terzić za Avaz.

Kazao je da se prve mašine na ovom budućem gradilištu očekuju najranije sredinom iduće godine, a kompletna dionica od Ovčara do Mostara bit će sagrađena u roku od šest godina.

– Rok za tunel Prenj je šest godina, ali u tom periodu može se završiti kompletna dionica – pojasnio je Terzić.

O ovome se u ponedjeljak razgovaralo i na sjednici Vlade FBiH, koja je dala saglasnost za razgovore s međunarodnim kreditorima.

 

Nova gradilišta

Kada je riječ o ovogodišnjem planu „Autocesta“, koji je, također, odobrila Vlada, Terzić je istakao da se od kolovoza otvaraju tri nova gradilišta.

– Počinje gradnja 11 kilometara oko Počitelja ka jugu, odnosno most Počitelj i dionica prema Zvirovićima, zatim tunel Ivan i tunel Zenica. Time ćemo u gradnji imati još 41 kilometar autoputa. Prve dionice bit će puštene u promet sredinom iduće godine, točnije Zenička zaobilaznica – rekao je Terzić.

Ugovor za gradnju 11 kilometara autoputa od Počitelja do Zvirovića bit će potpisan 20. lipnja.

Povezani članci

1

Video
VIDEO
10 Stubova Bogatstva: Razmišljanje Najbogatijih Ljudi Na Svijetu - Alex Becker
VIDEO
Kako se obogatiti? | Bogati otac, siromašni otac od Roberta Kiyosakija
VIDEO
Posao od kuće - 20 opcija za digitalne nomade