NOVOSTI
Planirate putovanje? Evo popisa mjera koje su na snazi u drugim zemljama
manager.ba/akta.ba BiH 17 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
akta.ba

Dio zemalja zbog omikrona postrožava mjera, a drugi ih pak ublažavaju. Ovo je pregled mjera za koje su se neke od država odlučile.

 

Francuska

Pod utjecajem visokih brojki novozaraženih, Senat u Parizu je krajem tjedna pooštrio pravila za necijepljene. Oni od sada više neće smjeti ulaziti u ugostiteljske objekte ili javne ustanove ili se koristiti željezničkim ili zrakoplovnim sredstvima. Do sada je to bilo moguće uz predočenja negativnog testa. Ove strože mjere bi trebale biti na snazi toliko dugo dok je broj pacijenata na intenzivnim odjelima francuskih bolnica veći od 10.000. Trenutno je takvih pacijenata preko 24.000, piše Deutsche Welle.

Senat je međutim istodobno odbio pooštrenje kazni u slučaju nepoštivanja pravila. Škole u Francuskoj ostaje otvorene.

Danska

Za razliku od Pariza, na ulicama Kopenhagena vladaju normalni uvjeti. Dnevno se u Danskoj zarazi preko 20.000 osoba. Usprkos tomu su zoološki vrtovi, zabavni parkovi, kina i kazališta i dalje otvoreni. Ulaz je međutim dozvoljen samo onima koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus kao i onima koji pokažu negativan test.

Omikron-val protječe mnogo blaže od očekivanog, situacija na odjelima intenzivne njege, kako kaže ministar zdravstva Magnus Heunicke, je pod kontrolom. Danska opušteno prolazi kroz omikron-val prije svega zbog visoke stope procijepljenosti od 80 posto. Gotovo 55 posto je primilo booster. Za posebno ugrožene skupine stanovništva je u pripremi i četvrta doza cjepiva.

Španjolska

Španjolska već neko vrijeme raspravlja o intervjuu premijera Pedra Sancheza u kojem je rekao kako bi na koronavirus, s obzirom na visoku stopu procijepljenosti i blagom tijeku omikron-vala, u međuvremenu trebalo sve više gledati kao na gripu. No, mnogi liječnici i znanstvenici, s obzirom na incidenciju od 1400 i intenzivne odjele pune covid pacijenata, poručili su kako se koronavirus ne može uspoređivati s gripom.

Španjolsko društvo je podijeljeno oko mjera. I dok je u Madridu, usprkos incidenciji od preko 1.000 od mjera na snazi samo nošenje maske, u drugim regijama Španjolske je u javni život uvedeno pravilo 2G, dakle pristup samo cijepljenima ili onima koji su preboljeli virus, prenosi Tportal.

Velika Britanija

I u Velikoj Britaniji je incidencija s 1.500 visoka, ali je to slučaj i s procijepljenošću od 80 posto. Preko 90 posto stanovništva je cijepljeno, preko 60 je primilo i booster.

Krajem tjedna je u Velikoj Britaniji karantena skraćena na pet dana kako bi se ublažili izostanci u poduzećima, školama i bolnicama. Još prije nekoliko dana je u bolnice poslano 200 vojnika koji su zamijenili osoblje koje je na bolovanju zbog koronavirusa. Broj operacija koji je odgođen zbog pandemije je porastao na šest milijuna.

Kina

Nasuprot mnogim europskim zemljama se u Kini ne može govoriti o popuštanju mjera. I to usprkos činjenici da se u narodnoj republici već mjesecima bilježi incidencija ravna nuli. Usprkos tomu se tri grada, Xian s 13, Anyang s 5,5 i Yuzhou s milijun stanovnika nalaze u potpunoj izolaciji.

Stroge mjere su dio stroge nulte strategije Covida. Već kod pojave prvih slučajeva se cijeli gradovi smještaju u karantenu. Svi stanovnici se testiraju i ne smiju napuštati svoje domove.Prakticira se i prisilno smještanje u karantenske hotele. Aplikacija za praćenje koronavirusa je u Kini obvezna tako da je relativno jednostavno moguće praćenje zaraza i zaraženih. Oni koji stižu u Kinu nekim od preostalih zrakoplovnih linije su prisiljeni na dugotrajnu karantenu.

Službeno se u Kini od početka pandemije zarazilo oko 100.000 osoba. Francuska i Španjolska trenutno bilježe više zaraženih tijekom jednog dana. Ako se izuzmu pojedini gradovi u izolaciji, svakodnevni život u Kini se više-manje normalizirao. No računa se s tim da će se rigorozna politika nulte tolerancije zadržati najmanje do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sredinom ožujka, piše Deutsche Welle (DW).

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce