ZAPOŠLJAVANJE
Planira se zapošljavanje 14.000 osoba u 2018.
Manager.ba/radiosarajevo.ba BiH 14 veljače, 2018

Federalni zavod za zapošljavanje u 2018. godini pripremio je mjere aktivne politike zapošljavanja kojima je planirano da u ovoj godini bude obuhvaćeno oko 14.000 osoba.

Naime, kako je za Radiosarajevo.ba rečeno u Federalnom zavodu za zapošljavanje u odnosu na prošlogodišnji Program sufinansiranja zapošljavanja u ovogodišnjem su predviđene dodatne mjere čime je proširen spektar usluga prema poslodavcima i nezaposlenim osobama.

"Budući da se na evidenciji nezaposlenih nalazi više žena, uvest ćemo novu mjeru (Zapošljavanje žena 2018.) koja ima cilj da ženama olakša integraciju na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost te poveća stopu zaposlenosti žena", kazali su u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Također, nove mjere koje uvode su i Doprinos 500 – 2018, Prilika za sve – mogućnost produženog sufinanciranja zapošljavanja, Tražim poslodavca 2018 te Služba u zajedničkim projektima koja za cilj ima davalje podrške razvoju partnerstva između kantonalnih službi za zapošljavanje s poslodavcima, drugim organizacijama i institucijama kroz sufinanciranje obuke/pripreme za rad, zapošljavanja, obrazovanja odraslih i slično.

"O svim ovim mjerama te o datumu objave javnih poziva javnost će biti blagovremeno obaviještena", najavili su. Analizirajući 2017. godinu, Federalni zavod za zapošljavanje je kroz svoje aktivnosti obuhvatio 7.945 nezaposlenih osoba na osnovu ugovora u vrijednosti 19,3 miliona KM.

"Kroz aktivnosti sufinansiranja samozapošljavanja omogućeno je pokretanja poslovne djelatnosti za 573 osobe koje su dodatno zaposlile 102 osobe. Također, realizacijom Programa pripreme za rad omogućene su obuke, stručno osposobljavanje i usavršavanje u konkretnom poslovnom okruženju za određena zanimanja za 336 osoba", istaknuli su.

Povezani članci

1

2

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti