MENADŽERI
Plaće hrvatskih menadžera: Evo koliko godišnje zarade čelnici Atlantica, HT-a, Adrisa, Valamara…
manager.ba/indikator.ba BiH 13 listopada, 2021
Izvor fotografije:
poslovni.hr

Čelnici najvećih hrvatskih kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi u prosjeku zarađuju 1,86 milijuna kuna godišnje, 10 puta više nego radnici kompanija koje vode, stranci su u globalu bolje plaćeni od domaćih menadžera, a većina žena na čelnim pozicijama ima iznadprosječne plaće.

 

Osim toga, privatne kompanije menadžere bolje plaćaju od onih gdje udjel ima država, pa je kod "privatnika" mnogo veća razlika između plaća čelnih ljudi i "običnih" radnika, gotovo 20 puta.

Neki su to od zaključaka istraživanja koje je proveo Poslovni dnevnik na temelju javno dostupnih izvještaja o primicima članova Uprave koje su kompanije uvrštene na burzi dužne predstaviti dioničarima na glavnim skupštinama.

Radi se isključivo o bruto primanjima koja se sastoje od fiksnog i varijabilnog primitka, odnosno godišnjeg bonusa te primanja u naravi. U analizu nisu uvršteni bonusi u dionicama s obzirom na to da ih isplaćuje tek nekolicina kompanija.

Titulu najbolje plaćenog hrvatskog menadžera ponio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantica i najveći pojedinačni dioničar te kompanije s 50,2 posto udjela. Tedeschijeva godišnja plaća od 4,63 milijuna kuna tako je "tiha patnja" mnogim njegovim kolegama koje vode domaće kompanije. Od toga fiksna plaća iznosi 2,74 milijuna kuna, varijabilna naknada 1,54 milijuna kuna, a primici u naravi malo manje od 347.000 kuna.

Primanja prvog čovjeka pulskog hotelijera Arena Hospitality Group Reuela Slonima iznose 3,88 milijuna kuna dok se Marku Remenaru, predsjedniku Uprave Adrisa, prošle godine slilo 3,49 milijuna kuna.

Da su strani menadžeri iznadprosječno plaćeni potvrđuje i primjer Konstantinosa Nempisa, prvog čovjeka HT-a. On je lani zaradio 3,46 milijuna kuna.

Predsjedniku Uprave Ine Sándoru Fasimonu isplaćeno je u 2020. ukupno 983.417 kuna.

Što se tiče svega tri žene koje vode kompanije iz sastava CROBEX-a, najplaćenija menadžerica je Gordana Kovačević iz Ericssona Nikola Tesle. Kovačević je lani dobila 2,4 milijuna fiksne plaće te 712.613 kuna bonusa što je ukupno 3,11 milijuna kuna.

Plaća Martine Dalić, predsjednice Uprave Podravke, još nije objavljena, no za pretpostaviti je da je naslijedila primanja od 2,16 milijuna kuna svog prethodnika, pokojnog Marina Pucara. Šefica Brodogradilišta Viktor Lenac, Sandra Uzelac je sa 782.096 kuna ukupnih primanja među lošije plaćenim menadžerima u ovoj skupini 17 kompanija.

Skupinu menadžera plaćenih između milijun i 2 milijuna kuna predvodi Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere.

Čelnik naše najveće turističke kompanije ukupno je lani primio 1,65 milijuna kuna. Marinko Došen iz AD Plastika lani je zaradio 1,35 milijuna kuna. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara od 20. siječnja/januara prošle godine dobio je 1,61 milijun kuna, od čega 260.000 kuna bonusa.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti