SAJAM
Paviljon Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 otvoren
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 13 listopada, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ovom prilikom, ministar je upoznao javnost sa zaključcima Vlade KS, koji su vezani za finalne aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem realizacije njihovog sudjelovanja na ovom izuzetno važnom sajmu.

 

Na press konferenciji posvećenoj organizaciji sudjelovanja bosanskohercegovačkih poduzetnika na međunarodnom sajmu poduzetništva EXPO 2020 Dubai, ministar privrede i predsjednik Organizacijskog odbora Adnan Delić najavio je da će Kanton Sarajevo do kraja ove i početkom idućeg tjedna potpisati Ugovor s organizatorima ovog najvećeg svjetskog poduzetničkog događaja.

Ovom prilikom, ministar je upoznao javnost sa zaključcima Vlade KS, koji su vezani za finalne aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem realizacije njihovog sudjelovanja na ovom izuzetno važnom sajmu.

Mi smo od organizatora EXPO 2020 dobili prijedlog ugovora i Vlada KS će nakon usvajanja Zaključka kojim prihvata ovaj ugovor, steći mogućnost upravljanja paviljonom i pripremanjem sadržaja koji će se izlagati u njemu“, kazao je ministar Delić.

Pojasnio je i da je paviljon Bosne i Hercegovine otvoren i da ga je moguće posjetiti, a da će se sadržaji kojima ćemo se predstaviti svijetu u narednim mjesecima organizirati shodno pravilima određenim od organizatora za sve sudionike ovog sajma.

Ovom prilikom je istaknuto i da se u tim mjesecima očekuje predstavljanje svijetu naših najboljih prirodnih, turističkih resursa, grana privrede po kojima smo prepoznatljivi, kulture, kao i umjetnosti koja predstavlja nas i našu povijest i drugih specifičnosti naše domovine.

“Nakon što je ministar Delić obavio preliminarne razgovore i pregovore vezane za ugovor, mi smo došli do okvirne cifre od oko 4,2 milijuna KM za naš nastup na EXPO-u”, istakao je ministar financija KS Davor Čičić u svom obraćanju medijima.

Naglasio je i kako je Ministarstvo financija KS pronašlo potrebna sredstva i ispunilo zadatak kojeg je pred njega postavila Vlada KS.

Naveo je i konkretne pozicije s kojih su osigurana potrebna novčana sredstva.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je rekao da Vlada KS može bosanskohercegovačkim poduzetnicima s kvalitetnim projektima u Dubaiju osigurati sastanke s mnogim investitorima, jer su u određenom trenutku svi na tom mjestu.

“U poslovnom svijetu, to je resurs koji je neprocjenjiv”, naglasio je premijer Forto.

Dodao je i da države koje za nastup na EXPO-u ulože 30, 40, 50 milijuna KM, rade izračun povrata tih sredstava.

“Ova četiri milijuna koja smo mi izdvojili su ulaganje. Nakon što se EXPO završi, uradit ćemo mjerenje – koje vrste ugovora su potpisani i kakvi kontakti su ostvareni, te što je BiH dobila zauzvrat. Ponosni smo da se naša zastava zavijorila u Dubaiju, jer je velika šteta ne biti na jednom ovakvom skupu”, istakao je premijer Forto.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

Tagovi: