KOMPANIJE
Pavgord kupio Žitopromet
manager.ba/akta.ba BiH 19 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Nepokretna imovina Žitoprometa je ponuđena prvo po cijeni od 9,28 mil KM, a potom je na drugoj licitaciji snižena na 8,36 mi KM, dok je na trećoj prodavana za 3,9 mil KM.

 

Fočanska kompanija Pavgord kupila je u ponedjeljak, 18. siječnja/januara, nepokretnu imovinu Žitoprometa po cijeni od 3,1 mil KM i tako postala stopostotni vlasnik ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine koji bi s radom ponovo trebalo da počne već 1. ožujka/marta.

Potvrdio je to za "Glas Srpske" predsjednik Odbora povjerilaca Žitoprometa Dušan Tomić dodavši da su do 15. januara, do kada je bio rok za prijavu na treću licitaciju, otkupljena tri promjerka dokumentacije i dostavljena jedna ponuda.

"Fočanska kompanija Pavgord jedina je dostavila ponudu i njena cijena je bila 3,1 mil KM, a s obzirom na to da se jučer više nitko nije pojavio, prihvatili smo ponudu. Zadovoljan sam što smo konačno našli kupca, da se ovaj stečaj ne bi dužio. Na radost mnogih, kako radnika tako i suradnika, Žitopromet bi u ožujku/martu ponovo trebalo da počne s proizvodnjom", kazao je Tomić i dodao da je prije stečaja u ovoj firmi radilo 113 radnika.

On je podsjetio da je nepokretna imovina Žitoprometa ponuđena prvo po cijeni od 9,28 mil KM, a potom je na drugoj licitaciji snižena na 8,36 mi KM, dok je na trećoj prodavana za 3,9 mil KM.

"Ova fočanska kompanija, koja je nešto ranije kupila pokretnu imovinu ove firme, uplatila je i 600.000 KM za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž", rekao je Tomić.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. U rujnu/septembru 2018. godine silosi ovog poduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a otvaranje stečaja u prosincu/decembru 2019. godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, kompanije Pavgord.

Na ročištu koje je održano u februaru 2020. godine priznato je 6,2 mil KM potraživanja Žitoprometa, od čega 4,8 mil KM kompaniji Pavgord.

Tagovi: