DOMAĆI BRAND
Pametne klupe i solarna autobuska stajališta - Banjalučki City Gecko razvija rješenja za pametne gradove
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 06 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

City Gecko je brend pametnog urbanog mobilijara kreiran od strane kompanije Telemax d.o.o. Banja Luka prije nešto više od dvije godine.

 

Brend je kruna uspješnog, tadašnjeg, osamnaestogodišnjeg rada. Proizvodi odnosno rješenja brenda su pametne klupe i solarna autobuska stajališta.

City Gecko pametne klupe dolaze u nekoliko modula. Koji se pokazao kao najtraženiji? Ima li razlika u odabiru u odnosu na države u kojima ste do sada instalirali ove klupe?

- Naše pametne klupe smo nazvali moduli zbog njihovog jedinstvenog modularnog dizajna koji vlasnicima klupa daje mogućnost izražavanja njihove kreativnosti tako da se kombinacijom dva ili više modula kreiraju nova mjesta okupljanja i dijeljenja informacija.

Kao najatraktivniji se pokazao Modul Solar odnosno solarna klupa, jer je istu moguće instalirati bez dodatnog napajanja i ona se nalazi u svim zemljama u kojim smo prisutni. Osim toga, ovaj Modul je često instaliran u kombinaciji s Modulom Wheel koji odražava povezanost zelene ekonomije i e-mobilnosti što danas predstavlja jedan pozitivan trend.

Kada je riječ o solarnom autobuskom stajalištu, postoje li preduvjeti koje neka lokacija za postavljanje mora da zadovolji, po pitanju sunčanih sati ili pozicije?

- U idealnim situacijama, kojih je vrlo malo na lokacijama, autobusko stajalište bi trebalo biti orijentirano tako da su solarni paneli što više osvijetljeni u toku dana. Naravno, ovo je često nemoguće, jer se tradicionalna stajališta mijenjaju s našim, solarnim čime se moderniziraju lokacije i sami gradovi. Pored toga što se instalacija stajališta vrši na mjestima tradicionalnih potrebno je da podloga na koju se postavlja bude ravna i dovoljnih dimenzija.

 

Autobusko stajalište

Autobusko stajalište (Foto: Telemax)

 

Tko je do sada pokazao zainteresiranost za ova pametna rješenja? Da li su u pitanju pojedinci, institucije, kompanije?

- Naša rješenja imaju široku primjenu i benefite za različite ciljne grupe. Upravo zbog toga interes za iste pokazuju svi navedeni akteri, jer pojedinci žele da naprave pozitivnu promjenu u svojoj okolini, institucije da poboljšaju stanje gradova/općina, a kompanije da daju svoj lični pečat u razvoju sredina. Mi smo, do sada, surađivali sa svima i prilično smo fleksibilni što se tiče izrade i rješenja "po želji" klijenta.

Kome je namijenjena City Gecko aplikacija i zbog čega bi trebalo da se koristi?

- Ugradnjom seta senzora u rješenja ostvarujemo mogućnost prikupljanja podataka s lokacija na kojima su instalirani. Trenutno su to podaci za temperaturu, vlagu, zračni pritisak, nivo CO2, buku, UV zračenje, potrošnju energije, te brojači punjenja uređaja i Wi-Fi konekcija. Kompletni prikupljeni podaci su prikazani na web aplikaciji kojoj pristup, za pojedino rješenje, imamo mi i vlasnici rješenja.

Tu je još i mobilna aplikacija koja je namijenjena svima. Istu je moguće preuzeti na google i apple store-u. Mobilna aplikacija prikazuje klupe u vašoj blizini te vam daje osnovne podatke lokacije tako da npr. imate info da ne idete u pojedini dio grada, jer je povećano zagađenje. Podaci gradovima/općinama daju uvid u stanja na pojedinim lokacijama gdje se na osnovu toga mogu vršiti poboljšanja u gradovima (zvučne barijere, reguliranje saobraćaja zbog previsokog nivoa CO,isl.).

Kako vidite razvoj pametnih gradova i tehnologija u našem regionu? Koji su potencijali, a u čemu su izazovi?

- Tehnologija nikoga ne čeka. Region, iako je dosta nerazvijeniji od ostatka EU i drugih, većih tržišta polako ali sigurno počinje sa smart city inicijativama i uvođenjem pametnih tehnologija. To na žalost ne ide brzo, jer uključuje mnogo različitih aktera od vlada, privatnih kompanija do razvijanja svijesti samih građana o pozitivnoj implementaciji i primjeni ovih tehnologija. Potencijal ovog regiona su kompanije koje rade s ovim vidom tehnologija kao i samo tržište koje je još uvijek otvoreno za nova rješenja.

Izazov svakako predstavlja spor odziv kako lokalnih tako i regionalnih vlada na promjene koje podrazumijevaju usvajanje novih pravilnika i zakona kojima bi se nadolazeće tehnologije i rješenja na što bolji način iskoristili za napredak. Tu je naravno i nedostatak infrastrukture koja bi podržala pomenute tehnologije, ali ovo možemo gledati i kao potencijal.

Kakvi su planovi kompanije u budućnosti?

- Posljednjih osam mjeseci kompanija aktivno radi na razvijanju mreže partnera širom svijeta. Cilj nam je da se pozicioniramo kao kreator i proizvođač pametnih rješenja, te da zajedno sa našim partnerima (kompanijama i gradovima) instaliramo rješenja.

Paralelno sa tim aktivnostima razvijamo nove usluge i nova rješenja koja će pronaći svoje mjesto u pametnim gradovima.

Tagovi:
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim