ČITLUK - STRATEGIJA RAZVOJA
Ovo su planirani razvojni projekti u području gospodarstva, društva i okoliša
Manager.ba/vecernji.ba BiH 12 studenog, 2018
Izvor fotografije:
Večernji.ba / Čitluk

U sklopu izrade strategije integriranog razvoja općine Čitluk za razdoblje 2019-2027. godine, u Čitluku je održan sastanak članova Općinskog razvojnog tima (ORT) i voditelja pojedinih sektorskih skupina za izradu nacrta tog strateškog dokumenta općine Čitluk sa zainteresiranim predstavnicima svih općinskih institucija, udruga i privatnog sektora iz Brotnja.

Tom je prigodom predstavljen pripremljeni nacrt strategije razvoja općine Čitluk do 2027. godine te je, u cilju njegova poboljšanja, vođena konstruktivna javna rasprava o tom značajnom strateškom i razvojnom dokumentu za općinu Čitluk.  

Koordinator ORT-a Slaven Markota predstavio je metodologiju korištenu u izradi nacrta strategije, stratešku platformu koja uključuje socio-ekonomsku analizu stanja u svim sektorima - počevši od društva, gospodarstva te okoliša, iz čega su proizašli ciljevi daljnjeg razvoja.

Potom je predstavio i strateško fokusiranje, viziju i strateške ciljeve.

Uslijedilo je i predstavljanje planiranih razvojnih projekata u području gospodarstva, društva i okoliša.

Ivanka Prusina, voditeljica Sektora za gospodarstvo, predstavila je 19 planiranih razvojnih projekata i mjera u gospodarstvu općine Čitluk, među kojima i izgradnju biciklističke staze, hodočasničke staze, revitalizaciju vinskih cesta, izradu projektne dokumentacije za visitor centar i za revitalizaciju stare ceste kroz Podgredu, uređenje korita rijeke Neretve, razvoj kampa u Međugorju, izgradnju autobusnog kolodvora i gradske tržnice u Čitluku, projektne dokumentacije za gradnju vinogradarsko-vinskog centra, centra za poduzetništvo mladih, uređenje poslovnih zona u općini, gradnju servisnih prometnica u gospodarskoj zoni kod Tromeđe, analizu i uvođenje novih strukturnih zanimanja u srednju školu...piše Večernji list.

Nacrtom je planirano 15-ak projekata društvenog razvoja o kojima je govorio voditelj Sektora društvenog razvoja Ilko Prusina.

Predviđeno je i preuređenje dijela zgrade područne škole u Donjem Velikom Ograđeniku u predškolsku ustanovu, gradnja sportskih dvorana za OŠ Bijakovići i za Srednju školu u Čitluku, uređenje pomoćnog stadiona na Barama, izgradnja otvorenog centra za male sportove u Čitluku, rekonstrukcija zgrade čitlučkog KIC-a, izgradnja spomenika za poginule branitelje i spomen-sobe Domovinskog rata, elaborata za opremanje Gradske knjižnice Čitluk, adaptiranje Centra za socijalni rad, opremanje područnih ambulanti...

Razvojne projekte iz područja zaštite okoliša predstavio je Ivan Stojić, voditelj Sektora za okoliš.

Projekti vezani za vodovodnu infrastrukturu su rekonstrukcija tlačnog cjevovoda od Biletići Polja do bazena Jelina glava, rekonstrukcija vodospremnika Jelina glava i distributivnog cjevovoda Blizanci - Čitluk, izrada glavnog projekta za rekonstrukciju vodozahvata u Biletići Polju.

Tu su i poboljšanje kanalizacijske infrastrukture u Čitluku, Međugorju i Bijakovićima, zaštita i upravljanje vodama - regulacija potoka Lukoć i oborinskih voda kod betonske brane na Služnju.

Planirano je i postavljanje kontejnera za razvrstavanje otpada, izgradnja reciklažnog dvorišta i deponij za građevinski otpad te projekt sanacije divljih otpada.

Projekti vezani za prometnu infrastrukturu predviđaju rekonstrukciju i modernizaciju lokalnih cesta u općini, završetak izgradnje Ulice Stjepana Radića u Čitluku, izradu projektne dokumentacije za prometnice u regulacijskom planu „Bare 1“ i za spajanja kružnog toka kod Lovačkog doma s cestom za Široki Brijeg te izgradnja priključnih cesta za buduću čitlučku obilaznicu. Planirana je i izgradnja vatrogasnog doma, pošumljavanje goleti te izgradnja parka za djecu i mladež u Čitluku. 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo