BOGATAŠI
Ovo su najbogatiji Slovenci
Manager.ba/biznisinfo.ba Regija 17 studenog, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca iznosi 5,6 milijardi eura, što je blagi pad u odnosu na prethodne godine, a šesti put zaredom listu predvode supružnici Iza i Samo Login, pokazuje istraživanje magazina Manager.

 

Razlog pada ocjene prema časopisu uglavnom su lošiji izgledi za buduće poslovanje.

Imovina supružnika Login, dva osnivača kompanije Outfit7, aplikacije za mobilnu zabavu, procjenjuje se na 689 milijuna eura, isto koliko i prošle godine.

U siječnju/januaru 2017. kompanija je prodata za milijardu dolara kineskom holdingu United Luck Group.

Sandi Češko i njegova partnerica Livija Dolanc, koji su nedavno prodali i svoj udio u kompaniji, na drugom su mjestu na listi 100 najbogatijih.

Koliko su dobili za 55% udjela u Studio Moderna, nije poznato.

Magazin Manager procjenjuje njihovu imovinu na 296 milijuna eura, što je 11 posto manje nego godinu dana ranije.

Deset najbogatijih zaokružuju Marko Pistotnik (210 milijuna eura, što je jednako kao i godinu prije), obitelj Lah (169 milijuna eura ili 11 posto više nego lani), Joc Pečečnik (155 milijuna eura ili 20 posto manje nego lani), Igor Akrapovič (135 milijuna eura ili četiri posto više nego lani), Tatjana i Albin Doberšek (126 milijuna eura ili 31 posto manje nego lani), Damian Merlak (124 milijuna eura, što je isto kao i lani), Franc Frelih (112 milijuna eura) ili 20 posto više nego lani), Dari i Vesni Južni (111 milijuna eura, odnosno deset posto više nego lani).

Najveći skok za 150 posto ili 60 milijuna na 98,8 milijuna eura drugi put zaredom uspio je napraviti Boštjan Bandelj, osnivač brzorastuće firme za trgovanje emisijama Belektron.

Osnivači tzv. garažnih kompanija sve su se više na listi, nakon godina kontinuiranog ulaganja u razvoj poduzeća na nivo od nekoliko desetina milijuna eura.

Časopis ističe da su, pregledavajući bilance kompanija u vlasništvu najbogatijih, ustanovili da mnoge nisu zaduženi.

“Štoviše, oni imaju milijune na svojim bankovnim računima, u desetinama rijetkih slučajeva, čak desetke milijuna eura”, dodali su.

Na ovogodišnjem popisu nalazi se jedan novi bogataš i deset ljudi ili obitelj koji su se nakon prekida vratili među 100 najbogatijih.

Gledajući po sektorima, trgovina je bila najzastupljenija u posljednje četiri godine.

Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca procjenjuje se na 5,6 milijardi eura, što je dva posto manje nego lani.

Prag za ulazak u društvo najbogatijih Slovenaca je također niži, a imovina 100-tog najbogatijeg Slovenaca ove godine iznosi 22,2 milijuna eura, u poređenju s 24,2 milijuna eura prošle godine, prenosi Investitor.me.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna