POTICAJI
Ovo su firme koje su dobile poticaje za unaprijeđenje IT poduzetništva u svrhu zapošljavanja
manager.ba/akta.ba BiH 16 rujna, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Očekivani rezultati u okviru ovog Programa su minimalno 45 novih visokokvalitetnih radnih mjesta u podržanim IT kompanijama, kao rezultat implementacije odobrenih projekata profesionalnog razvoja radne snage.

 

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je preliminarni prijedlog izabranih korisnika poticajnih sredstava za unaprjeđenje IT poduzetništva u svrhu zapošljavanja.

Podsjetimo, korisnici su odabrani po javnom pozivu "Poticaj za unaprjeđenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja", koji je bio objavljen 02.07.2021. godine.

Prema prijedlogu, sredstva će dobiti šest kompanija i to: 

- Ice-Net d.o.o. Sarajevo za projekt "Misija Bootcamp" - 46.459,44 KM

- Authority Partners d.o.o. Sarajevo, za projekt "AP Lab Cloud Masters trening program - 70.000,00 KM

- AtlantBH d.o.o. Sarajevo, za projekt "ABH praksa" - 49.500,00 KM

- Klika d.o.o. Sarajevo, za projekt Kilika Praksa - 50.000,00 KM

- ZSD "Tech 387", vlasnici Hajdarević Arslan i Berilo Denis  za projekt  "Razvoj HR softvera kao rješenja za upravljanje ljudskim potencijalima" - 50.000,00 KM

- Props d.o.o. Sarajevo, za projekt "Programeri budućnosti" - 40.056,40 KM.

Cilj ovog programa je subvencioniranje dijela troškova IT kompanija koje nakon provedenog programa interne obuke kreiraju platforme za zapošljavanje polaznika obuke, u vlastitoj ili drugim IT kompanijama, te se istim postiže smanjenje stope nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo.

Također, programom daje se podrška poboljšanju kvaliteta znanja, prilagođavanja radu u IT kompanijama i upotrebi suvremene informacijske tehnologije s krajnjim ciljem da se u IT kompanijama koje provedu program interne obuke ili drugim IT kompanijama izvrši zapošljavanje određenog broja mladih i/ili drugih nezaposlenih osoba, a koje su u skladu sa zahtjevima IT kompanija ispunili preduvjete za pohađanje i uspješno završili predmetne obuke.

Očekivani rezultati u okviru ovog Programa su minimalno 45 novih visokokvalitetnih radnih mjesta u podržanim IT kompanijama, kao rezultat implementacije odobrenih projekata profesionalnog razvoja radne snage.

Pravo na dodjelu poticajnih grant sredstava za subvencioniranje troškova po ovom programu imali su subjekti male privrede koji posluju u IT sektoru, koji imaju sjedište na teritoriji Kantona Sarajevo i registrirani su za pružanje usluga u oblasti informacijski-komunikativnih tehnologija, imaju najmanje 10 zaposlenih i koji će nakon dana objave javnog poziva po ovom programu u 2021. godini realizirati interni program/projekt obuke i osposobljavanja za grupe polaznika (5 do 20 osoba) kojim se omogućava poboljšanje kvaliteta znanja i upotrebe suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije polaznika obuke.

Kompanije su obavezne osigurati vlastito sufinanciranje dostavljenog projekta od min. 10% sredstava u odnosu na ukupnu vrijednost predloženog projekta.

Za provođenje ovog Programa predviđen je ukupan iznos sredstava od 500.000,00 KM, a ovim prijedlogom je utrošeno oko 300.000 KM.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi: