START UP
Ovo je sedam najvrjednijih startupa iz SAD-a
Manager.ba/BusinessInsider Svijet 20 prosinca, 2017

Proteklih godina vidljiv je porast broja privatnih kompanija koje imaju vrijednost veću od milijardu dolara - takozvanih jednoroga (unicorn). Međutim, kada je broj ovakvih startupa naglo narastao, pojavila se nova klasa - decacorn, koja označava grupaciju kompanija koje vrijede više od 10 milijardi dolara.

To su zapravo "Uber" i "Airbnb" cijelog svijeta; startupi koji dominantno ostaju privatna poduzeća i koji i dalje bivaju financirani stotinama milijuna dolara, dok im uporno raste vrijednost.

Uz pomoć podataka koje su objavili kompanija "Pitchbook" i časopis "Business Insider" napravljena je lista američkih startupa koje investitori procjenjuju pojedinačno na više od 10 milijardi dolara.

Sedam najvrjednijih startupa u Americi su:

"Dropbox"
Vrijednost: 10 milijardi dolara
Izvršni direktor: Drew Houston

"Dropbox" je dostigao vrijednost od 10 milijardi dolara u 2014. godini, nakon investicije od 617 milijuna. Od tada je kompanija preusmjerila fokus na poslovne korisnike i lansirala Dropbox Enterprise u 2015. Iako "Dropbox" ne objavljuje svoje financije, prijavljeno je da je prošle godine ostvario više od 500 milijuna dolara prihoda.

"Samumed"
Vrijednost: 12 milijardi dolara
Izvršni direktor: Osman Kibar

"Samumed" iz San Diega je zdravstveno-tehnološka kompanija, koja se fokusira na smanjivanje starenja. Startup je dobio početnu investiciju od 300 milijuna i ogromnu procjenu vrijednosti zahvaljujući nečemu što bi mogao biti revolucionarni tretman za regeneraciju kose, kože, kostiju i zglobova. Kompanija se trenutno bavi s nekoliko kliničkih ispitivanja i završila je svoje 52-tjedno fazno II kliničko ispitivanje liječenja osteoartritisa.

"Pinterest" 
Vrijednost: 12,3 milijarde dolara
Izvršni direktor: Ben Silbermann

U lipnju 2017. "Pinterest" je dobio 150 milijuna dolara od postojećih investitora i podigao sebi procijenjenu vrijednost na 12,3 milijarde dolara, čime se prethodno procijenjena vrijednost aplikacije povećala sa 11 milijardi dolara, od travnja 2015. godine. Kombinacija društvene mreže i online bilješki ima više od 175 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika. Očekuje se da će "Pinterest" ove godine ostvariti 500 milijuna dolara prihoda od reklama, što je 67% više od 300 milijuna dolara u 2016. godini.

"WeWork"
Vrijednost: 21 milijarda dolara
Osnivači: Miguel Mckelvey i Adam Neumann

Ovaj coworking startup je imao jako uspješnu godinu, prikupivši ukupno 4,4 milijarde dolara - investicije od "SoftBank Grupe" i "SoftBank Vision Fonda" tijekom nekoliko mjeseci. Zatim je kupio zgradu "Lord & Taylor Fifth Avenue" za 850 milijuna dolara kako bi služila kao novo sjedište kompanije. Trenutno je u pripremi drugo sjedište u San Franciscu. Uspješno je organizirano prikupljanje 32 milijuna dolara za financiranje ženskog coworking startupa "The Wing" u New Yorku i kupljeno je nekoliko drugih startupa - među njima i startup "Meetup", za 200 milijuna dolara. "WeWork" se trenutno smatra najvrjednijim newyorškim startupom.

"SpaceX" 
Vrijednost: 21,1 milijarda dolara
Izvršni direktor: Elon Musk

"SpaceX" je dobio nove investicije od 350 milijuna dolara u srpnju prošle godine, što je podiglo vrijednost kompanije na više od 21 milijardu dolara. Ovaj kosmički startup, koji je osnovao milijarder Elon Musk, uspješno je organizirao 16 lansiranja raketa, dvostruko više nego u 2016. godini. Međutim, "SpaceX" se susreo s nekoliko teškoća. U rujnu 2016. raketa "SpaceX" eksplodirala je tijekom testnog lansiranja, uništivši satelit koji je "Facebook" htio zakupiti. Nedavno je eksplodirao motor rakete nove generacije prilikom testova. Usprkos svemu, kompanija i dalje nastavlja s ambicioznim rasporedom, a Musk planira poslati svoj čuveni automobil Tesla Roadster u orbitu 2018. godine.

"Airbnb" 
Vrijednost: 31 milijarda dolara
Izvršni direktor: Bryan Chesky

Startup za iznajmljivanje stanova "Airbnb" imao je izazovnu 2016. godinu, ali je kompanija i dalje procijenjena kao drugi najvrjedniji startup u SAD. Prošle godine imao je pravne poteškoće u San Franciscu i New Yorku, ali je također dobio ogromnu investiciju od 850 milijuna dolara i pokrenuo novu uslugu pod nazivom "Putovanja", s namjerom da postane turistička kompanija s punim uslugama. U ožujku 2017. "Airbnb" je dobio investiciju od milijardu dolara, koja je povećala vrijednost kompanije na 31 milijardu. U studenom je kupila startup "Accomable", koji pomaže osobama s invaliditetom da pronađu smještaj kada putuju.

"Uber"
Vrijednost: 68 milijardi dolara
Izvršni direktor: Dara Khosrowshahi
Usprkos godini naglih preokreta, skandala i pravnih izazova, "Uber" je i dalje procijenjen kao najvrjedniji startup u SAD. Startup koji nudi alternativni i pristupačni način prijevoza - ride-hauling dobio je nekoliko milijardi dolara investicija posljednjih godina, uključujući 3,5 milijardi dolara od Investicijskog fonda Saudijske Arabije i dvije milijarde kreditnog zaduženja. Nedavno je "Bloomberg" izvijestio kako japanski "SoftBank" planira kupovinu dionica u "Uberu" od postojećih dioničara u vrijednosti 48 milijardi dolara, što predstavlja nevjerojatan popust na trenutno procijenjenu vrijednost kompanije. "Uber" se obvezao da će do 2019. postati javna kompanija.

Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna