KOMPANIJE
Ovo je jedini bh. proizvođač namještaja na prestižnom Paris Design Week-u
Manager.ba 06 rujna, 2019

Proizvođač visokokvalitetnog namještaja MS&WOOD će ove godine kao jedini iz Bosne i Hercegovine izlagati na prestižnom Paris Design Week-u. Sajam se održava od 6. do 10. rujna/septembra, a MS&WOOD će zahtjevnoj pariškoj publici, pored ranijih višestruko nagrađivanih Primum i Elle kolekcija, predstaviti i svoju najnoviju kolekciju Kotona. 

Kolekciju Kotona za fojničku tvornicu namještaja dizajnirao je renomirani finski dizajner Mikko Laakkonen.

“Ovaj put, budući da smo jedini izlagači iz naše zemlje, s ponosom predstavljamo bosanskohercegovačku industriju namještaja u najboljem svjetlu. Svjetskoj dizajnerskoj javnosti želimo pokazati vrhunski namještaj iz Bosne i Hercegovine. Naša industrija niže iz godine u godinu velike uspjehe, i upravo je to recept kako možemo jačati proizvodnju. Samo razvojem proizvodnje sa što više dodane vrijednosti, uz neophodno povećanje konkurentnosti i rasterećenje privrede, možemo povećati standard radnika i zaustaviti odlazak stručne i sposobne radne snage iz države”, izjavio je Muhamed Pilav vlasnik kompanije MS&WOOD.

U MS&WOOD-u ističu da je Pariz oduvijek bio vodeći centar umjetnosti i dizajna, i kao takav je idealan za predstavljanje nečeg kreativnog, novog i avangardnog i to na sajmu Maison&Objet, koji je dio Paris Design Week-a.”

"Mikku smo upoznali 2018. godine i bila je to ljubav na prvi pogled. Mikko je počeo razvijati nove ideje i koncept za našu novu kolekciju, koja se nastavlja kao logičan slijed dosadašnjem radu. Ime kolekcije Kotona u prijevodu s finskog jezika znači “biti u kući”. Kompletna kolekcija će biti široka i raznovrsna te će odgovarati i privatnim i javnim prostorima. ”, kazao je Sedin Ćeman, brand menadžer i CEO, MS&WOOD.

Kolekcija Kotona, izrađena od punog drveta.

Jednostavna i raznovrsna, pored kućnih, namijenjena je hotelskom, i drugim vrstama javnih prostora.

Skulpturalni detalji daju kolekciji poseban ton.

Kotona je primjer interkulturalne suradnje koja ujedno donosi najbolje od modernog dizajna i umijeća fojničkih majstora drveta.

“Vjerujem da dobar dizajn počinje od funkcije i da ima svoj individualan karakter. Uvijek težim dizajnirati proizvode koji će trajati te biti funkcionalni, lijepi i intuitivni”, riječi su finskog produkt dizajnera Mikko Laakkonen-a, Studio Laakkonen, Helsinki.

Za svoju osobeni pristup inovativnom dizajnu MS&WOOD je do sada osvajao brojne nagrade.

  1. Tako je Elle stolica s rukonaslonom nagrađena sa Special Mention Award, jednom od nagrada Iconic Award: Innovative Interior 2019. MS&WOOD je također nagrađen nagradom German Design Award 2018. godine.
  2. Winner Award u kategoriji Excellent Product Design dodijeljena je za komodu iz kolekcije Primum, koju je dizajnirao Ado Avdagić.
  3. Special Mention Award, u istoj kategoriji, bio je dodijeljen stolici Elle iz istoimene kolekcije, koju je dizajnirala Nataša Perković.
  4. MS&WOOD je također četverostruki dobitnik nagrade Iconic Interior Innovation Award za Elle stolicu, Elle stol (2017) te Primum stolicu i Primum stol (2016), dodijeljenu od Njemačkog vijeća za dizajn.

Svi zainteresirani mogu posjetiti MS&WOOD na Maison&Objet Pariz, u Hali 6, Štand H:112-I:111

Mikko Laakkonen rođen je u gradu Espoo 1974. godine. Nakon završetka škole za izradu muzičkih instrumenata, studirao je dizajn namještaja na Kymenlaakso Univerzitetu u Helsinkiju. Nakon rada u sferi dizajna i arhitekture u nekoliko kompanija, Mikko osniva Studio Laakkonen 2004. godine. Studio se bavi produkt dizajnom, s fokusom na predmete svakodnevne upotrebe. Njegov rad izlagan je na brojnim izložbama širom Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Japana. Nagrađivan je više puta na međunarodnoj i nacionalnoj sceni, uključujući German Design Award (2017), Turkey Design Award (2016), RedDot design award honourable mention (2016), Chicago Athenaeum's Good Design Award (2016, 2015 & 2010), Muuuz International Awards 2014, Finnish Designer Awards ’14: Furniture Designer Of The Year, RedDot: best of the best design award (2013) RedDot design award (2012), and the Young Designer of the Year prize (2009).

MS&WOOD je dobitnik nagrade Njemačke vanjskotrgovinske komore  - AHK za stručno obrazovanje s osvojenim 1. mjestom u natječaju iz oblasti dualne edukacije za školsku 2018/2019, a koje je provedeno pod pokroviteljstvom Njemačkog saveznog ministarstva za privredu i energiju. Trenutno zapošljava oko 400 radnika, i izvozi namještaj u više od 40 zemalja svijeta na četiri kontinenta.

Tagovi:
Povezani članci

1

2