BIZNIS IDEJE
Ovaj biznis je veliki trend u svijetu, a mlada poduzetnica ga pokrenula i u BiH
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 01 listopada, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ova platforma na brz i jednostavan način povezuje vozače koji imaju slobodna mjesta u vozilu, s jedne strane i putnike koji traže prijevoz, s druge strane, u cilju smanjenja troškova prijevoza. Pored uštede novca Kudćeš.ba pruža i niz drugih prednosti.

 

Vrijeme pandemije COVID-19 i mjera socijalne distance, samo je kratkoročno usporio rast i razvoj novih praksi u prijevozu putnika u zemlji i svijetu. 

O tome smo razgovarali s Adelom Kadirić iz „kudces.ba“, domaćom platformom za povezivanje i dijeljenje prijevoza.

Ova platforma na brz i jednostavan način povezuje vozače koji imaju slobodna mjesta u vozilu, s jedne strane i putnike koji traže prijevoz, s druge strane, u cilju smanjenja troškova prijevoza. Pored uštede novca Kudćeš.ba pruža i niz drugih prednosti.

– Ovo je autostop suvremenog doba. Potreba dijeljenja vozila na različitim putnim relacijama, bila to gradska vožnja, stalna putovanja u drugi grad radi posla ili putovanja u inozemstvo, sveprisutna je u našoj zemlji. Mnogi su pribjegavali različitim grupama na društvenim medijima, ali smo mi htjeli kreirati platformu s jasnim fokusom, a sve s ciljem smanjenja troškova prijevoza – pojašnjava Kadirić.

Garantirana sigurnost putnika

Platforme ove vrste širom svijeta nude efikasnu pretragu i rezervaciju vožnje, fleksibilno vrijeme polaska, te minimalne troškove putovanja.

– Verifikacija vozača se vrši putem administracije čime garantiramo sigurnost korisnika. Također, moguće je putem ove platforme utvrditi i plaćanje troškova prijevoza. Otvorili smo i mogućnost da vozač i putnici budu samo osobe ženskog spola, kao dodatnu mjeru koja je rezultat upita koje smo dobili – dodaje Kadirić.

Iz „Kudćeš.ba“ poručuju da prate svjetske standarde kada je u pitanju zaštita od COVID-19.

– Svi korisnici moraju provjeriti temperaturu prije putovanja. Također, postoje pravila o pranju ruku s dezinficijensom koji ima najmanje 60% alkohola. Svi putnici sa sobom imaju maramice, te pridržavaju se pravila vezanih za nošenje zaštitne maske u prijevozu. I najvažnije, svi korisnici vode posebno računa o pranju i čišćenju vozila prije kontakta i prijevoza – napominje Kadirić.

Strah postoji, ali ekipa „Kudćeš.ba“ smatra da korisnici postepeno grade jednu odgovornu zajednicu, u kojoj svi vode računa jedni o drugima. Kroz programe tehničke podrške USAID Projekta “Diaspora Invest” razvili su i nove načine pristupa potencijalnim korisnicima.

Žele smanjiti rizike

– Svi smo svjesni izazova. Idemo na posao svaki dan, izlažemo se riziku. Iste opasnosti nosi i vožnja taksi prijevozom ili gradskim saobraćajem. Ovdje se upoznajemo, uvažavamo higijenske standarde, te odgovornim pristupom želimo smanjiti rizike. Mi ćemo nastaviti s razvojem novih mehanizama kako bismo približili ovakvu vrstu prijevoza našim sugrađanima. Jednostavno, dijeljenje vozila i prijevoza je ideja čije je vrijeme već došlo širom svijeta. Drago nam je da smo, na neki način, mi pioniri takve prakse u BiH – dodaje Kadirić.

Tagovi: