SEMINAR
OTKRIVAJTE FINANCIJSKE PREVARE: Seminar forenzičnog računovodstva
Manager.ba 17 rujna, 2019

Prevare u financijskim izvještajima uslijed zloupotreba računovodstvenih standarda, postale su dio naše svakodnevice. Prema istraživanjima ACFE – Association of Certified Fraud Examination, Report to the Nations, 2018., procjenjuje se da se na godišnjem nivou zbog prevara gubi 3-5% prihoda kompanija a medijan gubitaka po kompaniji iznosi preko 130.000 $.

Možemo sa sigurnošću reći da su prevarama izložena sva društva, bez obzira na veličinu i vrstu djelatnosti.

Najviše prevara se događa u privatnim i malim društvima kao i u javnim poduzećima.

Jedan od glavnih uzroka jeste nepostojanje odgovarajućeg sistema internih kontrola kao i nepostojanje efikasnog pravosudnog sistema.

Svrha forenzičnog računovodstva je otkriti nepravilnosti i prevare u poslovanju, a s obzirom na to da se radi o multidisciplinarnom pristupu, potrebna su znanja iz područja računovodstva, revizije, poslovne statistike, prava, financijskog menadžmenta, informatike, poznavanja vještina verbalnog i neverbalnog komuniciranja.

Kako prepoznati i utvrditi postojanje prevare, na koji način se izvode, tko ih izvodi, pravni okvir porezne prevare, na koji način voditi forenzički intervju, poslovanje s off-shore kompanijama, su samo neka od pitanja na koja će odgovoriti ovaj seminar.

Teme seminara:

Seminar će obrađivati šest cjelina koje su vam potrebne da uđete u "svijet" forenzičkog računovodstva, a proći ćemo i kroz studiju slučaja za kompaniju "Agrokor".

Tematske cjeline smo podijelili kako slijedi:

✓ Pravni okvir u Bosni i Hercegovini
U sklopu ove teme obradit ćemo sudski i tužilački sistem i krivična djela iz privrednog kriminala. Također, pojasnit ćemo na koji način treba pristupiti formiranju krivičnog predmeta, koje su faze istrage i, vrlo bitno, pojasniti zakonito prikupljanje dokumentacije, odnosno, dokaza. Zadnji dio predavanja će obuhvatiti sudsku praksu u Bosni i Hercegovini.

✓ Forenzičko računovodstvo
Forenzičko računovodstvo će obuhvatiti primjenu tehnika i analitičkih vještina s ciljem otkrivanja manipulacija u financijskim izvještajima. U sklopu institucionalnog okvira ćemo predstaviti slučajeve U.S. Securities and Exchange Commission, te pojasniti tehnike kreativnog računovodstva i kako u konačnici pristupiti forenzičkoj reviziji.

✓ Upoznavanje sa pojmom prevare i prevaranata
Ovaj dio predavanja će predstaviti i objasniti pojmove trougao prevare, dijamant prevare, profil počinioca prevara i teorije prevara.

✓ Porezna forenzika i porezne prevare
U sklopu porezne forenzike ćemo obraditi prevare sa ulaznim i izlaznim porezima. Predstavit ćemo kružne prevare u zemljama Europske unije, a u zadnjem dijelu izlaganja pojasnit ćemo najznačajnije tipologije poreznih prevara.

✓ Forenzički intervju
Komunikacija je važan alat u borbi protiv prevara. Na koji način trebate čitati verbalne i neverbalne znakove komunikacije tema je koju ćemo obraditi u ovom poglavlju. Također, naučit ćete kako trebate voditi intervju i koje faze intervju sadrži. Pojasnit ćemo kako da uvidite "lažna priznanja" i kako da postupate u toku intervjua.

✓ Poslovanje sa Off-shore kompanijama
Off-shore poslovanje je osjetljiva oblast i u sklopu ove teme obradit ćemo pojmove porezne oaze, jurisdikcije tajnosti i Off-shore poslovanje. Definirat ćemo pojmove stvarnog vlasnika, bavit ćemo se osnovnim načelima Off-shore poslovanja i definirati tipologije pranja novca.

✓ Studija slučaja
Za kraj predavanja ćemo predstaviti slučaj koji je aktualan u regiji, a koji se odnosi na aferu „Agrokor" u Hrvatskoj, gdje se još uvijek utvrđuju razmjere lažnog financijskog izvještavanja i tek će se u budućnosti vidjeti posljedice obmanjivanja svih interesnih grupa.

Upotrebom Beneish M score modela, mogu se vidjeti indicije u lažiranje financijskih izvještaja prije nastanka navedene afere.

 

Cilj seminara:

Predstaviti forenzičko računovodstvo i kako otkriti prevare a shodno metodologiji ACFE – Association of Certified Fraud Examination.

Seminarom će biti obuhvaćeni i pojašnjeni pojmovi: trougao prevare, dijamant prevare, "red flags-crvene zastavice", profil počinioca prevara, tehnike verbalnog i neverbalnog komuniciranja.

Također, pojasnit ćemo i načine kako da se postavite u borbi protiv prevara u Vašim kompanijama.

Tijekom seminara ćemo pojasniti "kreativno računovodstvo" i što zapravo rade kompanije kako bi uljepšale svoj poslovni rezultat.

Pojasnit ćemo koje analitičke procedure i tehnike treba primijeniti kako bi uspješno uočili lažiranje financijskih izvještaja.

Naučit ćete tehnike vođenja forenzičkog intervjua a u posljednjem dijelu seminara ćemo proći kroz analizu financijskih izvještaja, Beneish M score, odnos dug/EBITDA, Springate model kao i Altmanove modele.

Ovo su samo neka od pitanja na koja će sudionici seminara imati priliku da dobiju odgovore, da zajedno pokušamo riješiti dileme koje imaju, a sve kroz interaktivan pristup s ciljem da stečena znanja koriste u svom daljnjem radu.

Seminar je namijenjen:
Osobama koje su spremne stjecati nova znanja i sistematizirati postojeća znanja iz forenzičkog računovodstva.

Isto tako seminar je namijenjen računovođama, internim revizorima, eksternim revizorima, bankarima, kreditnim analitičarima, poreznim savjetnicima, rukovodiocima financija i računovodstva, svim nivoima menadžera koji rade na poslovima upravljanja, kao i svima koji rade na poslovima financija i računovodstva, upravama društava i vlasnicima pravnih lica.

PREDAVAČ
Fahrudin Hasanović

Internom revizijom se bavi više od petnaest godina, a radno iskustvo je stjecao u Odjelima interne revizije Raiffeisen Bank Sarajevo i BH Telecom Sarajevo.

Vršio je dužnost predsjednika i člana Odbora za reviziju u više privrednih društava. Pored toga, bavi se poslovnim financijama, procjenama vrijednosti pravnih osoba, forenzičkom revizijom i transfernim cijenama. Autor je više članaka iz oblasti poslovnih financija, revizije, forenzičke revizije i sl.

Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer financijski menadžment. Vlasnik je domene i web sajta: www.forensicandfraud.ba.

Dugogodišnji je član i predavač u Institutu za internu reviziju BiH. Član je Saveza računovođa i revizora FBIH/RS. U slobodno vrijeme se bavi tenisom, trčanjem i skijanjem.

 

Nabrajat ćemo dio Licenci/Certifikata koje posjeduje naš predavač:

 

✓ Certifikat za forenzičkog računovođu,
✓ Licenca za Ovlaštenog procjenitelja ekonomske vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala,
✓ External Quality Assessor in accordance with the IIA Standards,
✓ Nacionalni Certifikat ovlaštenog internog revizora u BiH (oblast: banke, IT i javni sektor/NGO),
✓ Certifikat internog revizora za javni sektor izdatog od Ministarstva finansija,
✓ Diploma za „Forensic Accounting Level 4" izdata od ABC Awards & Certa Awards, UK.

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar 
Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo
Vrijeme: 03. listopad/oktobar 2019. godine., 09-16 h

CIJENA
Kotizacija za sudjelovanje na seminaru Primjena forenzičkog računovodstva u otkrivanju financijskih prevara 395,00 KM (+17% PDV).

Cijena kotizacije za rane prijave do 27. rujna/septembra 2019. godine iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više sudionika iz iste organizacije/kompanije, cijena po sudioniku je 315,00 KM (+17% PDV).
U slučaju prijave 5 i više sudionika iz iste organizacije/kompanije, cijena po sudioniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:


✓ Sudjelovanje na seminaru
✓ Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
✓ Materijal za pisanje
✓ Potvrdu o učešću na seminaru
✓ Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

Više informacija OVDJE.
 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce