VAREŠ
Ogromno nalazište zlata i srebra u Bosni i Hercegovini
Manager.ba/Bljesak.info BiH 21 lipnja, 2018

Australijsku burzu "zatresao" je, prethodnih tjedana, rast kompanije "Adriatic Metals" nakon što je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, točnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji, vrijednost akcija ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok "The West Australian" list prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine uticati na ekonomiju BiH.

Inače, kompanija "Adriatic Metals" posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, čija je vrijednost sada povećana za nekoliko puta nakon spektakularnog otkrića.

O vrijednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o rastu akcija "Adriatic Metals" na ASX burzi i to samo nakon što je objavljeno da su sa dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao "koktel visokokvalitetnih minerala". Točnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kile srebra, 7,7 posto olova, 10,8 posto cinka, 46 posto barita, te 0,9 posto bakra. To, u praktičnom smislu, znači da je "Adriatic Metals" upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom bh. gradiću, piše Radiosarajevo.ba.

"U istraživanje minerala u Bosni i Hercegovini investirano je jako malo novca poslije završetka rata u ranim '90-im godinama i potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao biti napravljen veliki preokret na ovom polju istraživanja, posebno uz poboljšane zakonske osnove u 2018. godini, zbog približavanja ove zemlje Europskoj uniji", istaknuto je u izvještaju australijske ASX burze. S mogućim uspjehom slaže se i predsjednik kompanije "Adriatic Metals" Džerein Haris, koji tvrdi da je ovo otkriće uvelike pomoglo u ekonomskom razvoju kompanije.

"Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizirani sloj vjerojatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvaliteta rude se pokazala kao izvanredna gledajući sastav baznih i plemenitih metala", rekao je predsjednik kompanije "Adriatic Metals". Ova kompanija, inače, sa poslovima kopanja u Varešu započela je u svibnju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako uticalo i na ekonomiju BiH. Navodno, upravo zbog ovog otkrića australijska kompanija trebala bi u istraživanje uložiti 10 milijuna dolara. Inače, na današnjem trgovanju na Sarajevskoj burzi-burzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 29.484,55 KM.

U sklopu 9 transakcija ukupno je prometovano 4.070 vrijednosnih papira. Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na prošlo trgovanje. Vrijednost indeksa SASX-10 porasla je za 1,95 indeksnih poena na 609,86  bodova, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,32%. Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 0,29 indeksnih bodova na 1.052,18 bodova, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,03%. Na tržištu za emitente u stečaju ostvaren je promet u iznosu od 47,50 KM. Trgovano je sa 950 dionica Rudnika željezne rude dd Vareš u jednoj transakciji. Najveći porast vrijednosti, od 25,00% danas su zabilježile dionice Rudnika željezne rude dd Vareš i dostigle cijenu od 0,05 KM, dok su pad vrijednosti danas registrirale dionice DC Tešanj Kraševo od 0,23% sa cijenom od 4,40 KM. 

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce