KONFERENCIJA
Održana prva SCM konferencija u BiH
manager.ba/pit.ba BiH 14 rujna, 2021
Izvor fotografije:
pit.ba

U petak je u Neumu održana prva SCM konferencija u BiH. Njenu režiju potpisuje Targer Engineering & Consulting iz Sarajeva. Na temu upravljanja lancima snabdijevanja govorili su renomirani stručnjaci iz ove oblasti.

 

Ispred kompanije Galileo iz Širokog Brijega, Miljenko Stipić, voditelj razvojnog tima, prezentirao je o trenutnom stanju i budućnosti SCM–a u okviru čega je predstavio i sistem za prodaju, finansije, skladište i optimizaciju zaliha – Factor One. Jedna od ključnih poruka koju je Stipić poslao je da faktor cijene treba biti ravnopravan s ostalim dimenzijama koje tražimo kod dobavljača.

Na temu industrije 4.0 i Internet of Things-a u SCM–u govorio Zoran Đurđević, osnivač i direktor konsultantske kuće Kala Konsalting iz Beograda. Đurđević je iskoristio priliku da najavi projekat “Digitalna fabrika”, koji koristi 74 IoT–a, 7 PLC–ova i 16 industrijskih računara sa barcode skenerima koji služe za prikupljanje podataka koji se kasnije softverski obrađuju.

 

 

Adnan Begoli, direktor kompanije Info Studio iz Sarajeva, predstavio je karakteristike nove generacije smart rješenja, pri čemu je posebno naglasio važnost unaprjeđivanja efikasnosti radnika kroz automatizaciju aktivnosti.

S obzirom na pandemijsku krizu i oštećenje lanaca snabdijevanja tokom iste, Antonio Zrilić, osnivač kompanije Logiko iz Zagreba, govorio je o strategijama za otpornost SCM–a. Zrilić je posebno naglasio da se kompanije ne trebaju dijeliti na otporne i neotporne, na koje kriza hoće ili neće utjecati, već da sve kompanije trebaju težiti tome da budu antifragilne (antikrhke) kako bi iz svake krize izašle što jače. Zaključio je da svaku krizu treba posmatrati kao priliku, a kompanije trebaju biti spremne za svaku priliku.

Ispred kompanije cargo–partner iz Sarajeva, Damir Uzunović govorio je na temu digitalizacije i automatizacije logističkih poslovnih procesa u okviru čega je predstavio Platformu za upravljanje lancem snabdjevanja – SPOT. Ova platforma je doprinos kompanije cargo–partner digitalizaciji lanaca snabdijevanja.

Na konferenciji su održane i dvije panel diskusije. O budućnosti SCM–a u prvoj panel diskusiji govorili su Miljenko Stipić, Adnan Begoli i Antonio Zrilić. Učesnici konferencije bili su veoma zainteresovani za učešće u ovom panelu zbog čega je razmjena mišljenja, znanja i iskustava između učesnika i panelista bila na zavidnom nivou. Isto se nastavilo i u drugoj panel diskusiji čiji je cilj bio dati odgovore na pitanje kako efikasno provesti digitalizaciju procesa SCM–a, a o čemu su govorili Sanjin Hamidović, direktor kompanije cargo–partner, Zoran Đurđević i Drago Cmuk iz Zagreba, poslovni direktor CADCAM Grupe.

Povezani članci

1

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce