MILIJARDERI
Od zajedničkih večera do velikih svađa: Zašto se Musk i Bezos ne podnose?
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 30 svibnja, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Rivalstvo između Jeffa Bezosa i Elona Muska već godinama puni medijski prostor, no odnos dva milijardera nije oduvijek bio takav. Dapače, Bezos i Musk su, kako piše Business Insider, prije petnaestak godina znali čak i otići na večeru te razmjenjivati ideje.

No, tada su njihove kompanije SpaceX i Blue Origin bile relativno mlade te niti jedna od njih nije imala čak ni projektil koji funkcionira.

Od te 2004. puno se toga promijenilo, a kao prijelomni trenutak u tada prijateljskom odnosu dva titana spominje se povijesno lansiranje kompleksa 39A u 2013.

Naime, Space Shuttles se povukao dvije godine ranije, a NASA nije koristila tu lansirnu rampu koja je stoga postala slobodna za sve ostale.

Elon Musk, odnosno njegov SpaceX bio je prvi koji je dignuo ruku i prijavio se za korištenje platforme.

Ubrzo nakon toga i Bezos je dobio istu ideju zbog koje je vjerojatno otišao koji korak predaleko te je od američke vlade tražio da spriječi SpaceX da dobije pravo na korištenje lansirne rampe. To mu, naravno, nije uspjelo.

Umjesto toga, Muskova je kompanija u 2014. potpisala ugovor za njeno korištenje i to na punih 20 godina.

Uz to, najbogatijem čovjeku na svijetu je uspjelo razbjesniti Muska koji je komentirao da je riječ o “prevarantskoj taktici i da je Bezos pun sr***” te je kasnije te godine upropastio Bezosov pokušaj patentiranja jedne od svojih tehnologija.

No, svjetske razmjere svađa između dva milijardera dosegla je izlaskom na Twitter.

Blue Origin u 2015. je prvi put lansirao i prizemljio svoju suborbitalnu raketu te je, logično, Jeff Bezos bio veoma uzbuđen i pohvalio se dostignućem svoje kompanije na društvenoj mreži, što je Elon Musk jedva dočekao.

Čestitao je svom rivalu i pritom iskoristio priliku da ga isprovocira naglasivši da za ono što njegov SpaceX radi (i što je napravio mjesec dana kasnije), misleći pritom na lansiranje tereta u svemir i kasnije vraćanje dodatnog generatora na Zemlju, je potrebno 100 puta više energije.

Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb