HRANA I PUTOVANJA
OD MALEZIJE DO COLORADA: Pitajte svoj želudac gdje putovati
Manager.ba/putoholicari.rtl.hr Svijet 05 listopada, 2018

Prva stanica u gastronomskoj avanturi – MALEZIJA

 

Malezija, višestoljetni centar kulture i etničkih mješavina je zemlja jugoistočne Azije u kojoj se i danas prožimaju tri vjere i tri naroda – Malajci, Kinezi i Indijci.

Kroz svoje jedinstvo stvorili su gastronomski raj za sve zaljubljenike u jake arome, slatko-slane kombinacije i veoma začinjenu hranu poslije koje nepce nerjetko peče.

Najčešće korištene namirnice:        

riža, razne vrste paste, ljuta paprika, morski plodovi, soja sos, palmin šećer, kokosovo mlijeko

U većim gradovima hrana je na štandovima u uskim uličicama i prolazima jeftina, uvijek svježa i veoma ukusna, a dodatnu čar stvara ulična atmosfera puna buke i gužve koja oslikava svakodnevicu ove multietničke sredine.

Poznati specijaliteti  

NASI LEMAK – nacionalno jelo – riža kuhana u kokosovom mlijeku, servirana sa kuhanim jajima, kikirikijem, krastavcem i sambal ljutim sosom

 

 

SAN CHOY BAU – mljevena piletina sa lukom, đumbirom, crvenim biberom i kestenom, servirana u listovima zelene salate

 

 

GULA MALACCA – palmin šećer dobiven iz soka kokosove palme koji se kuha dok se ne ikristalizira, a zatim se oblikuje u kolač

Neobični restoran:

Dining in the dark – restoran u Maleziji koji pruža jedinstveno iskustvo bez vida, naglašavajući sva ostala čula.

Obroci se konzumiraju u potpunom mraku, a uslužuju ih konobari sa oštećenim vidom.

 

 

Da li ste znali?          

- Malajci najčešće jedu rukama, koristeći pri tome samo dva prsta.
- Uz obrok se donosi posuda sa vodom koja služi za ispiranje ruku nakon jela.
- Od napitaka se najviše konzumiraju cijeđeni sokovi, i to od starfruit-a, dragon fruit-a, papaje, lubenice i manga.
- Odbijanje hrane smatra se uvredom.

 

NORVEŠKA

 

Zemlja sjeverne Europe izbrazdana nestvarnim fjordovima, uvijena u bjelinu snježnih padina, i prepletena kroz mnoštvo jezera dok se nad njom izvija polarna svjetlost, Norveška nudi izdašnu trpezu svima koji su u potrazi za kulinarskim zadovoljstvima.

Najčešće korištene namirnice:

haringa, losos, pastrmka, školjke, raž, ječam, janjetina, los, jelen, razne vrste sireva

Poznati specijaliteti

PINEKJØTT – slana i sušena, dimljena janjeća rebra, uslužena uz kobasice, pire krumpir i mrkva; tipično božićno jelo

 

 

TORSK – bakalar sa kuhanim krumpirom i puterom

 

 

KRUMKAKE – vrsta vafla napravljena od brašna, putera, šećera, jaja i pavlake, ponekad punjena raznim kremama

 

 

Neobični restoran:   

Hoven restoran – moderno opremljen restoran na samoj ivici klifa, iz kojeg se pruža fantastičan pogled na Nordfjord i okolne planinske vrhove. 

 

 

Da li ste znali?

- Norvežani su upisani u Guinnesovu knjigu rekorda zbog najvećeg napravljenog vafla na svijetu, teškog 250 kilograma.
- Najveći postotak populacije u ovoj zemlji ne večera poslje 18 sati. 
- Najtipičnija užina je smeđi sir slatkastog, karamel ukusa namazan na kruh. 

 

MAROKO

 

Nadomak europskog kopna, ispružila se zemlja deva i začina, okupana vrelinom afričkog sunca.

Sa jedne strane palme, s druge snježna prostranstva planine Atlas.

Svijet u malom uvijek je spreman razoružati svojom kuhinjom koja je neponovljivi spoj arapskih, andaluzijskih i mediteranskih utjecaja.

Najčešće korištene namirnice:

limun, masline, cimet, kumin, kurkuma, janjetina, menta

Poznati specijaliteti:

KUS-KUS – janjetina, govedina ili piletina spremljena sa povrćem i kus-kus vrstom tjestenine napravljene od pšenice.

 

 

HARIRA – juha na bazi rajčice u koju se ponekad dodaje i janjeće, pileće ili goveđe meso.

 

 

M’HANNCHA – desert sa bademom, cimetom i narančinim sokom. 

Neobični restoran:

La Maison Arabe – restoran u okviru istoimenog hotela, uređen u potpunosti u arapskom stilu sa šarenim osvjetljenjem i velikim bazenom.

U restoranu se nalaze originalni marokanski ćilimi sa orijentalnim elementima i brojni antikviteti koji oslikavaju kulturu ove zemlje.

Da li ste znali?

- Žena koja je pripremila obrok ne jede sa obitelji, već nakon što oni završe.
- Uz svaki obrok se pije čaj od mente.
- Kruh se jede uz svako jelo i često služi umjesto vilice. 
- Dan jednog Marokanca započinje slabim doručkom i završava, jakim, obilnim obrokom.
- Kao znak da je gost sit, nakon jela u tanjuru treba da ostavi dosta hrane, jer će se u suprotnom smatrati da se nije dovoljno najeo.

 

EKVADOR

 

Na mjestu gdje najduža paralela presjeca Zemlju na dvije polulopte i gdje se ljube Amazona i Ande, smjestila se država Ekvador, spremna pozdraviti sva nadolazeća lica, i počastiti ih svojim tropskim tajnama.

Najčešće korištene namirnice:

morski plodovi, razne vrste ribe, mahunarke, riža, krumpir, kukuruz, manioka, banane

Poznati specijaliteti:

CUY ASADO – pečeno morsko prase servirano sa krumpirom, salatom, kukuruzom i avokadom

 

 

CHONTACURO – prženi ili grilani crvi iz stabla palminog drveta, za koje autohtono stanovništvo smatra da su sjajan izvor proteina. Da li biste se usudili probati?

 

 

FLAN DE PIÑA – sočna poslastica napravljena od svježeg ananasovog soka, šećera, mlijeka, jaja, vanilije i ruma.

 

 

Neobičan restoran:

Cafe Mosaico – restoran sa najljepšim pogledom na cijeli glavni grad i planine u zaleđu, u kome romantična atmosfera biva pojačana autentičnim zvukom Ekvadora koji stvaraju glazbenici na svojim instrumentima.

 

 

Da li ste znali?

- Kuhinja Ekvadora razvila se na drevnim prehrambenim navikama plemena koji su živjeli pod okriljem Inka.
- Veliki utjecaj na kuhinju Ekvadora imala je Španjolska, s obzirom na to da je Ekvador bio njezina kolonija.
- Muškarci i žene tijekom jela najčešće sjede na suprotnim stranama stola.
- Tokom jela pravilo je da se laktovi nikada ne oslanjaju na stol.

 

Colorado, SAD

 

Skrenuvši na sjever stigosmo u jednu od Sjedinjenih Američkih Država, toliko posebnu i punu kontrasta da se svaki njen kutak razlikuje od prethodnog.

Kroz netaknuta prirodna prostranstva, i na svijetu najpoznatiji kanjon Colorada, preko urbanih gradova obraslih neboderima, privela se kraju ova gastronomska avantura u kojoj je kuhinja Colorada zamirisala kao šlag na torti.

Najčešće korištene namirnice:

govedina, janjetina, meso bizona, kukuruz, breskve

Poznati specijaliteti:

ROCKY MOUNTAIN OYSTERS – jelo napravljeno od testisa bika koja se nakon miješanja sa soli, biberom i brašnom dobro proprže i služe kao predjelo.

 

 

LOBSTER MACARONI AND CHEESE – jelo napravljeno kao mješavina jastoga, maskarpone sira, tjestenine i putera.

 

 

PALISADE PEECH PIE – tradicionalni slatkiš napravljen od breskvi koje se uzgajaju u Coloradu u velikom broju. Ovaj slatkiš pravi se na istoimenom festivalu u čast breskvi.

Neobičan restoran:

The Airplane restaurant – na prvi pogled ne može se pretpostaviti da je ovo restoran već avion koji je iznenađujuće sletio uz kuće i ulice.

Na drugi pogled čarolija postaje još veća, jer je njegova unutrašnjost u potpunosti uređena kao unutrašnjost aviona.

Da li ste znali?

- U Coloradu je veoma popularna pizza čija se kora pravi sa medom, i pri njenom serviranju na stolu se uvijek nalazi i posuda sa medom u koju je dodatno moguće umočiti pizzu.

- Veoma skupi specijaliteti koji se mogu probati u Coloradu su dimljena zvečarka i rep aligatora.

- Colorado je među prvim regijama u svijetu po veličini teritorija na kojoj su zastupljeni vinogradi.

Od ovoliko priče o hrani ne može da ne krene voda na usta…

Koju destinaciju tvoj želudac bira?

Povezani članci

1

2