POLJOPRIVREDA
Od hercegovačkog krša praviti će plodno zemljište
Manager.ba/Nezavisne.com BiH 22 prosinca, 2017

Vlada Republike Srpske, točnije Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, planira rekultivaciju zaraslog i zapuštenog zemljišta u Hercegovini, kao i njegovo navodnjavanje, kako bi se iskoristio njegov potencijal za pojedine kulture.

U planu je i nabavka specijaliziranih strojeva za podrivanje tla, drobljenje kamena i terasiranje kraških terena, a procjenjuje se da bi takva mehanizacija koštala oko četiri milijuna maraka.

Krčenje i uređenje bi prioritetno bilo vršeno na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u svojini RS, a kojeg na području četiri općine ima skoro 2.000 hektara. Kroz zakup i koncesije bi osiguralo višegodišnje namjensko korištenje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, kao i uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Sve to bi se realiziralo kroz Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, a koji je od Vlade RS dobio zeleno svjetlo za osnivanje.

U pitanju je koordinacijsko tijelo koje bi radilo na uvezivanju republičkih institucija na navedenom području, kao i njihove suradnje s lokalnim zajednicama, privrednim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima.

Cilj je unaprijediti iskorištavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala jugoistočne Hercegovine, koji obuhvaćaju područje Trebinja, Berkovića, Bileće i Ljubinja.

"To područje karakteriziraju blaga mediteranska klima i duža vegetacijska sezona, pogodna za proizvodnju ranog povrća i voća, vrhunskih vina, kao i ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja vrhunskog kvaliteta. Bitno je naglasiti da se na mediteranskom području Hercegovine, uz primjenu odgovarajućih sistema navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera, mogu postići dvije žetve u jednoj vegetacijskoj sezoni", navodi se u dokumentu koji se našao pred ministrima u Vladi RS.

U njemu stoji i kako atraktivna geografska pozicija, blizina mora, povoljna klima, plodno zemljište, očuvana infrastruktura, vodeno bogatstvo, industrijska baza, mogućnost raznovrsne poljoprivredne proizvodnje te ekološki čist mediteransko-hercegovački ambijent predstavljaju resurse koji otvaraju široke razvojne perspektive jugoistočne Hercegovine.

Inače, inicijativa za osnivanje je prezentirana na sastanku koji je održan 4. prosinca ove godine u Trebinju i svi sudionici su je podržali i izrazili spremnost za učešće u radu Centra za agrarni razvoj.

U planu nadležnih je da do kraja veljače donesu osnivačke akte, a da grad Trebinje osigura adekvatan prostor za rad centra. Paralelno s tim, "Šume RS" će u svom financijskom planu uračunati sredstva za nabavku specijalizirane mehanizacije za uređenje zemljišta i to preko kredita. Centar bi s radom trebao početi u ožujku.

Prema riječima Veselina Dutine, direktora Agrarnog fonda grada Trebinja, koji također sudjeluje u ovom projektu, mehanizacijom bi upravljao Centar za gazdovanje kršom Trebinje.

"Ovo je dobra stvar jer ćemo se svi ozbiljnije baviti poljoprivredom, a sve ustanove koje se bave njenim razvojem će se objediniti i bit će u punom kapacitetu u tom segmentu", kaže on.

Dutina ocjenjuje kako je poljoprivreda u Hercegovini i dalje na niskim granama, ali da se sve radi kako bi se to promijenilo.

"Grad Trebinje je svoj doprinos dao osnivanjem Agrarnog fonda prije devet mjeseci, a uradili smo neke značajne projekte. Tako smo napravili tri mini-hladnjače i od naredne godine ćemo organizirati otkup od našeg domaćeg stanovništva, koji ćemo plasirati u naše markete i ugostiteljske objekte", kazao je on.

Povezani članci

1

2