NOVOSTI
Od danas se u Sloveniji priznaju PCR testovi iz BiH
manager.ba/akta.ba Regija 01 listopada, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Iz BiH se na spisku nalaze svih 20 laboratorija koje rade analizu uzoraka na virus korona.

 

Vlada Slovenije donijela je sinoć odluku o priznavanju pi-si-ar /PCR/ testova na virus korona koji su urađeni u trećim zemljama, a među njima je i BiH, objavljeno je na Facebook stranici slovenačke vlade.

Od 1. listopada/oktobra valjanim su proglašeni i testovi koji su urađeni u trećim zemljama, a na web-stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, zaštitu životne sredine i hranu se nalazi spisak svih laboratorija čiji su testovi priznati u Sloveniji.

Iz BiH se na spisku nalaze svih 20 laboratorija koje rade analizu uzoraka na virus korona.

S obzirom na to da je BiH na narančastoj listi zemalja kada je u pitanju prelazak granica Slovenije, građanima BiH potreban je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ako se ne želi ići u karantenu.

Zahvaljujući novoj, proširenoj odredbi sada se taj test ne mora raditi u EU jer su Slovenci priznali i analizu laboratorija iz BiH.

Osim toga, bez PCR testa u Sloveniju se može ući ako su u pitanju samo članovi porodice koji se neće zadržati duže od 72 časa, kao i osobe mlađe od 14 godina koje idu s članom obitelji koji ima negativan PCR test iz priznatih laboratorija i naravno ne stariji od 24 sata.

Ove odluke će biti na snazi od danas.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2