GRANTOVI
Objavljen drugi regionalni poziv za obrazovne projekte - Raspoloživi grantovi do 600.000 EUR
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 11 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Regionalni Challenge Fond (RCF) objavio je drugi poziv za podnošenje izjava o zainteresiranosti za podršku investicijama u projekte kooperativnog obrazovanja i pozvao konzorcije institucija stručnog obrazovanja i obuke i kompanija da konkuriraju za sredstva u visini od 150.000 do 600.000 EUR po projektu, koja bi se koristila za investicije u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija i uvođenje novih tehnologija u obrazovne procese.

 

- Sredstva se dodjeljuju nakon takmičenja na regionalnom nivou, a njemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) ukupno je izdvojilo 39 mil EUR delegiranih Njemačkoj razvojnoj banci (KfW) da se podrže investicije u projekte sa prostora Zapadnog Balkana. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Komorskim investicionim forumom, uz podršku konsultanata za implementaciju programa – saopšteno je iz RCF-a.

Prvi poziv je bio otvoren 2021. i doveo je do selekcije 37 najuspješnijijh projekata koji su predloženi za financiranje u iznosu od oko 15,4 mil. EUR u regiji Zapadnog Balkana.

Drugim pozivom RCF poziva konzorcije institucija stručnog obrazovanja i obuke i kompanija, koji nastoje da zajednički pripremaju i provode programe kooperativnog obrazovanja i obuke da se prijave i tako:

• doprinesu efikasnom rješavanju izazova koji se ogleda u nedostatku ljudskih resursa i strateški pristupe unapređenju kapaciteta,
• poboljšaju zapošljivost polaznika/maturanata i njihovu integraciju u tržište rada,
• povećaju produktivnost i konkurentnost poduzeća kao rezultat suradnje sa obrazovnim ustanovama.
 

Rok za podnošenje Izjava o zainteresovanosti otvoren je do 14. travnja/aprila 2022. RCF prihvata prijave iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana kao i iz svih ekonomskih sektora.

Izjave o zainteresiranosti mogu podnijeti konzorciji obrazovnih ustanova i bar dvije kompanije koje zajednički pripremaju i provode programe kooperativnog obrazovanja. Konzorciji trebaju biti predvođeni institucijama koje pružaju stručno obrazovanje i obuku i sprovode programe koji vode ka sticanju nacionalno priznatih kvalifikacija.

Proces apliciranja za sredstva Regionalnog Challenge Fonda se odvija u dvije faze. Najprije konzorciji podnose Izjave o zainteresiranosti, a oni predselektovani nakon prve faze pripremaju i cjelokupne prijedloge projekata i detaljne planove investicija, pojašnjeno je.

Informativna sesija za Bosnu i Hercegovinu, tijekom koje će biti pojašnjeni detalji natječaja, uvjeti prihvatljivosti, dozvoljeni troškovi i procedure apliciranja bit će održana u četvrtak, 17. ožujka/marta od 14 sati.

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu