BANJALUČKI AERODROM
Nove linije od značaja za RS i BiH
Manager.ba/Biznis info BiH 23 travnja, 2018

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je “Rajan er” vodeći niskobudžetni avio-prevoznik u Evropi i izrazio očekivanje da će građani interesovanjem za ove letove natjerati kompaniju da proširi ponudu za više destinacija, jer je riječ o veoma interesantnim ponudama za korisnike.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je ranije da će ove jeseni sa Aerodroma Banjaluka biti uspostavljeni letovi na dvije vrlo važne evropske destinacije, navodeći da su razgovori o tome sa avio-kompanijom već zaključeni.

“Nakon uspostavljanja tih letova, očekuje se još jedan broj linija, što će biti pozitivna i dobra priča. Zahvalna sam što smo sve ove godine uspjeli da održimo liniju Beograd-Banjaluka, koja je bila izuzetno važna u vrijeme kada se sa našeg aerodroma nije letjelo, i ta će linija ostati i dalje”, rekla je Cvijanovićeva u petak, 20. aprila novinarima u Banjaluci.

Trninić je podsjetio da u prethodnom periodu analiza stanja na banjalučkom aerodromu pokazala da se nešto mora mijenjati, te da je prva odluka biula da se krene u investiciju kako bi se aerodrom osposobio da bude konkurentan i interesantan avioperaterima.

“U avgustu prošle godine Ministarstvo je poslalo pismo namjere na više adresa, od kojih je ‘Rajan er’ odgovorio već u septembru. U novembru smo imali sastanak u Rimu gdje smo dogovori detelje, da bi u januaru došli do prijedloga ugovora”, pojasnio je Trninić.

On je istakao da nije bilo nikakvih posebnih uslova “Rajan era”, osim da se obezbijedi mogućnost neleta iz drugog pravca, takozvanog pravca 35, za što, kako je naveo, postoji mogućnost.

Vršilac dužnosti direktora “Aerodroma Banjaluka” Duško Kovačević izjavio je da je najavljeno uspostavljanje avio-saobraćaja iz Banjaluke za dva evropska aerodroma – Brisel i Memingem od izuzetnog značaja za Banjaluku, cijelu regiju, ali i BiH.

Kovačević je danas rekao novinarima na Aerodromu u Mahovljanima da lompanija “Rajan er” u novembru definitivno kreće sa letovima sa banjalučkog aerodroma na dvije destinacije.

“Riječ je o aerodromima u blizini Brisela i Minhena, tačnije aerodromi Šarlroa i Memingem. Ti aerodromi za nas mogu biti izuzetno značajni, jer preko njih imamo mogućnost povezivanja sa više od 90 destinacija u raznim evropskim gradovima”, istakao je Kovačević.

On je naglasio da je u uspostavljanju novih linija “Aerodrom Banjaluka” imao izuzetno podršku Vlade i premijera Željke Cvijanović, kao i Grada Banjaluka, te izrazio zadovoljstvo što građanima mogu konačno ponuditi ono što su dugo očekivali, a to su jeftini letovi sa banjalučkog aerodroma.

“Već sada smo spremni da primimo sve letove koji su najavljeni. Nadležni iz ‘Rajan era’ su već bili na aerodoromu, pregledali uslove i veoma su zadovoljni onim što su vidjeli. Pred nas nisu postavljeni nikakvi dodatni uslovi kako bi oni letjeli s našeg aerodroma”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, na banjalučki aerodrom već slijeće međunarodna kompanija “Er Srbija”.

“Da ne ispunjavamo sve uslove, oni ne bi ovdje ni slijetali. Što se tiče ‘Rajan era’ oni ispunjavanju sve uslove što se tiče letenja i slijetanja na naš aerodrom, a mi smo spremni da ih primimo”, objasnio je Kovačević.

Kompanija “Rajan er” /Ryanair/ najavila je danas svoje prve letove iz BiH, odnosno dvije nove linije iz Banjaluke do aerodroma Šarlroa u Briselu i Memingen u Njemačkoj.

Iz “Rajan era” je saopšteno da će se na obje linije saobraćati dva puta sedmično počevši od novembra prema zimskom redu vožnje za ovu godinu, a karte će biti dostupne za prodaju već danas na internet stranici kompanije.

Povezani članci

1

2