POLJOPRIVREDA
Novčani poticaji za razvoj poljoprivrede u KS
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 25 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Za te svrhe su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 KM.

 

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utvrđuju kriteriji za utrošak sredstava u vidu novčanih poticaja realizaciji pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede koji se ocijene značajnim za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Kantona Sarajevo u 2020. godini.

Za te svrhe su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 KM.

Kandidati koji su zainteresirani za ostvarenje prava na ovu vrstu novčanih poticaja moći će aplicirati na javni poziv koji će objaviti Ministarstvo privrede KS na web stranici Ministarstva https://mp.ks.gov.ba/, kao i u sredstvima javnog informiranja, odmah po objavi navedene odluke Vlade u Službenim novinama KS.

Javni poziv će biti otvoren 15 dana, a obavezno će sadržavati i utvrđene kriterije.

Opći kriteriji za ostvarivanje prava na novčani poticaj su da se potiče razvoj poljoprivrede ili poduzetništva iz oblasti poljoprivrede:

  1. da je registrirano privredno društvo, registrirano fizičko lice ili fizičko lice koje obavlja djelatnost iz oblasti poljoprivrede na području Kantona Sarajevo;
  2. da su klijenti iz tačke b) upisani u registar gazdinstava i klijenata (RPG);
  3. da su privredna društva upisana u registar Federalnog zavoda za statistiku;
  4. da nema dugovanja po osnovu javnih poreza.

Posebni kriteriji za realizaciju pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede značajnih za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području KS su da projekt sadrži pojedinačno ili sve zajedno razrađene posebne kriterije:

  1. primjenu poznatih ili novih tehničko – tehnoloških dostignuća iz oblasti poljoprivrede;
  2. da je kontrolirana upotreba resursa i uvođenje dobrih poljoprivrednih praksi;
  3. da doprinosi zapošljavanju u oblasti poljoprivrede na području Kantona Sarajevo.

– Kandidatu koji će aplicirati na sredstva može se odobriti maksimalan iznos do 15.000 KM po projektu. Rang listu i prijedlog najbolje rangiranih projekata, kao i ugovore i odluku o dodjeli poticajnih sredstava, nakon provedene procedure javnog poziva, sačinit će imenovana stručna komisija Ministarstva privrede u čijem sastavu su diplomirani inženjer poljoprivrede, dr. veterinarske medicine i pravnik. S korisnicima sredstava bit će potpisani ugovori na osnovu kojih će morati opravdati utrošak sredstva. Spisak korisnika sredstva također će biti objavljen na web stranici Ministarstva. U skladu s propisima, bit će određen i rok za prigovore aplikantima koji izraze  nezadovoljstvo na taj spisak – obrazložili su iz Ministarstva privrede.

Naglasili su da će na ova sredstva moći aplicirati samo kandidati koji nisu koristili sredstva po ovom modelu poticaja u 2019. godini. Također su istakli da će projekt s kojim će aplicirati morati sadržavati razrađen financijski dio s očekivanjima o efektima njegove implementacije.

Inače, u Budžetu KS za ovu godinu izdvojeno je oko pet milijuna KM za poticaj poljoprivredi, što je za oko milijun KM više u odnosu na prethodnu godinu. Od tih pet milijuna KM, u ovoj godini je utrošeno, odnosno raspoređeno, oko 2.700.000 KM za različite vidove podrške ovoj grani privrede, dok će ostatak sredstva, u skladu s propisanim procedurama i programom rada Ministarstva, biti raspoređen do kraja godine za podršku biljnoj i animalnoj proizvodnji, nabavku poljoprivredne opreme, kupovinu zemljišta, izgradnju štalskih objekata…

Tagovi:
Povezani članci

1

2