MILIJARDERI
Norvežanin kupuje 4.000 stanova u Berlinu
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 30 rujna, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

To je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-pokrajine uveo mjeru kojom se onemogućava proizvoljno podizanje stanarine.

 

Dio stanovnika Berlina se sprema na borbu protiv novog “neprijatelja” – jednog norveškog milijardera koji se sprema da kupi gotovo 4.000 stanova u tom gradu, u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz, piše Deutsche Welle (DW).

Švedska kompanija “Heimstaden Bostad”, iza koje stoji norveški milijarder Ivar Tolefsen, najavila je da namjerava da kupi 130 stambenih zgrada u Berlinu.

To je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-pokrajine uveo mjeru kojom se onemogućava proizvoljno podizanje stanarine, navodi DW.

To su ukupno 3.902 stana, 208 poslovnih prostorija i 321 parking mjesto. Sve to za 830 milijuna eura.

Na ljutitu reakciju nije trebalo dugo čekati. Dio građana Berlina je u stalnom sukobu s ulagačima u sektoru nekretnina, zato što su cijene stanarina u gradu za posljednjih desetak godina udvostručene.

Stanari se pobunili

Situacija je slična i u drugim njemačkim metropolama, ali je problematično to što je cijena stanovanja u Berlinu uvijek bila mnogo niža, s obzirom na to da su građani Berlina uvijek zarađivali manje od njemačkog prosjeka, navodi Deutsche Welle.

Stanovnici objekata koje namjerava da kupi norveški milijarder Tolefsen, inače poznat kao ljubitelj ekstremnih sportova, već su se pobunili i od gradskih vlasti traže da iskoriste pravo prednosti pri kupovini.

Kompanija “Heimstaden Bostad” garantira da je njen poslovni model “orijentiran prema klijentima”.

– Mi imamo dugoročne planove. Nikada ne kupujemo da bismo skuplje prodali. Naprotiv, mi ulažemo u objekte i surađujemo sa stanarima, političkim akterima i zajednicama na stvaranju ugodnih i održivih četvrti za berlinsko tržište – rekao je za DW Patrik Hol, direktor kompanije.

Za njih je ova kupovina nešto poput ulaznice na njemačko tržište. Kompanija posjeduje stanove širom Europe i do sada, kako kažu, nije bilo sukoba sa stanarima. Ali i pored takvih uvjeravanja, mnogi stanari su sumnjičavi.

Iskustva iz Osla i Malmöa

– To su samo prazne riječi u koje ne možemo da se pouzdamo – kaže Jagna Anderson iz inicijative “Pet kuća”.

On prepričava iskustva stanara kuća koje su u vlasništvu ove kompanije u Oslu i Malmöu. Oni, kako tvrdi Anderson, kažu da se vlasnik baš ne brine kada je u pitanju održavanje zgrada.

Anderson već priprema proteste i nastoji da mobilira i druge stanare. Ali, za sada je poznato samo šesnaest od 130 zgrada koje “Heimstaden Bostad” namjerava da kupi.

Tagovi:
Povezani članci

1