MATE RIMAC
Njemački regulator Greypu prijeti kaznom- Rimac tvrdi: 'Sve je regularno'
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Regija 06 studenog, 2019

Prodaja digitalnih tokena Greyp Bikesa, tvrtke u vlasništvu Mate Rimca, zapravo je prodaja dionica bez regulatornog odobrenja, mišljenje je BaFina, njemačkog tijela za financijski nadzor.

U priopćenju koje je njemački regulator objavio prošli tjedan upozoravaju da “postoji opravdana sumnja da se njemačkoj javnosti nude vrijednosni papiri u obliku Greyp tokena”, a Rimčevoj tvrtki prijeti i potencijalna novčana kazna od 200 tisuća eura zbog kršenja njemačkog zakona.

Zaobišao burzu

Greyp Bikes, Rimčeva tvrtka za proizvodnju električnih bicikala, sredinom rujna pokrenula je javnu ponudu digitalnih tokena, tzv. Equity token offering (ETO) preko njemačke platforme Neufund, pod nadležnosti Lihtenštajna.

Prva su kompanija u svijetu koja je specifičnim modelom crowdinvestinga (ulagač može postati bilo tko s minimalnom investicijom od 100 eura) pokrenula reguliranu prodaju udjela u kompaniji putem blockchain tehnologije, zaobilazeći listanje na burzi.

Na pitanje može li mišljenje njemačkog regulatora ugroziti pionirsku Rimčevu operaciju prikupljanja kapitala i u nezavidan položaj staviti investitore koji su već uložili 1,3 milijuna eura preko Neufund platforme, iz Greyp Bikesa odgovaraju da “ne vjeruju da će do toga doći”.

- Vjerujemo da smo pripremili ovu ponudu profesionalno i u skladu sa svim regulatornim zahtjevima i na nama je da to ispravno komuniciramo. Kako se radi o prvom procesu takve vrste i određene stvari se prvi put rade, moramo voditi dijalog s regulatorima dok svi detalji ne budu potpuno jas ni – stoji u odgovoru iz Rimčeve tvrtke.

Proglasivši digitalni token financijskim instrumentom, BaFin je zapravo ustvrdio da i on mora udovoljavati svim strogim kriterijima klasične javne ponude dionica.

Ono što njemački pandan naše Hanfe smatra spornim jest činjenica da Rimac u svojoj javnoj ponudi nije objavio niti jedan prospekt, službeni dokument koji se sastavlja i objavljuje prilikom uvrštenja vrijednosnih papira na burzu, a sadrži sve informacije važne za investitora, kao što su broj, vrsta i nominalna vrijednost dionica te prava koja stječe njihov potencijalni vlasnik.

- Na Platformi Neufund mogu se naći dokumenti koji u detalje objašnjavaju pravnu strukturu, planove tvrtke i druge informacije. Smatramo da su dostupne informacije dovoljne investitorima za donijeti odluku o investiciji. Također, s pravnog gledišta, prospekt nije potreban ako je vrijednost investicije ispod pet milijuna eura – stoji u odgovoru iz Rimčeve tvrtke.

Vrijednosni papiri

Nova Uredba o prospektu Europske unije, koja je s primjenom krenula u srpnju ove godine, propisuje da se prospekt mora obvezno objaviti u slučaju javne ponude vrijednosnih papira, uz uvažavanje nekoliko iznimaka.

Prvenstveno, ako je vrijednost javne ponude ispod pet milijuna eura.

No, Vlaho Hrdalo, pravnik i domaći stručnjak za kripto tržište, smatra da je Greyp ipak imao obvezu dostaviti prospekt.

- Sve se to moglo izbjeći povlačenjem relativno jednostavnog poteza - dostavljanjem BaFinu osnovnih informacija na tri stranice. Budući da to nisu uradili, prijete im novčana kazna od 200 tisuća eura zbog kršenja njemačkog WpPG zakona i tužbe ulagača radi naknade štete. Njemački regulator samo je prvi koji je reagirao, ali jednako bi mogli i drugi regulatori država članica EU, uključujući domaću Hanfu - objašnjava Hrdalo.

Međutim, potez Nijemaca, kako doznajemo, ima manje veze s Greypom, a više s Rimčevim partnerom, njemačkom platformom Neufund koja nije osobito transparentna.

Naime, tvrtka Fifth Force koja iz Lihtenštajna upravlja Neufund platformom, a koja provodi Rimčev ETO, povjerenje investitora htjela je osnažiti tvrdnjom da za svoje financijske aktivnosti imaju odobrenje lihtenštajnskog regulatora Financial Market Authority.

Međutim, na stranicama lihtenštajnskog regulatora tu tvrdnju demantiraju navodeći da Neufundu nisu dali odobrenje za pružanje financijskih usluga.

Problem u platformi

- Mislim da je Greyp napravio grešku u koracima kada je pristao da neiskusni Neufund na njima testira svoj poslovni model s obzirom na to da je Greyp trebao biti prvi ETO na njihovoj platformi. Iako odgovornost većim dijelom leži na platformi, regulatori će eventualnog krivca tražiti i u izdavatelju, a to je Greyp. Osim financijskog, rizik je i reputacijski, a tu Greyp ima puno više za izgubiti od Neufunda - smatra Hrdalo.

Na pitanje je li partnerstvo s Neufundom bila pogrešna odluka, iz Greypa navode da nije.

- Radi se o platformi koja je daleko najbolje regulirana i pripremljena za ovakve ponude. Istina je da nemaju odobrenja FMA za ovakve ponude, ali samo zato što takvo odobrenje niti ne treba imati. Zbog svega navedenog, naše je razumijevanje da Greypova ponuda zadovoljava sve odredbe koje je država Lihtenštajn stavlja pred nas i nisu nam poznate bilo koje činjenice koje bi BaFinu, kao njemačkoj regulatornoj agenciji, davale jurisdikciju nad ovom ponudom, zaključuju iz Greypa.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce