ENERGETSKA "NEOVISNOST"
Njemačka Profine grupa gradi elektrane u Srbiji i BiH
Manager BiH 07 ožujka, 2023

Profine Energy, podružnica njemačke Profine grupe, razvija projekte solarnih fotonaponskih elektrana s mrežom za skladištenje energije u Srbiji i Bosni i Hercegovini kapaciteta od 450 MW odnosno 100 MW, obznanio je danas izvršni direktor grupe Peter Mrosik.

 

Projektom u Srbiji planirana je izgradnja solarnog parka u blizini planirane industrijske zone bez ugljika na površini od oko 800 hektara između Beograda i Novog Sada. Vrijednost investicije procjenjena je na 2 milijarde eura. Solarni park zamišljen je za pokrivanje potreba pogona Profine grupe i zainteresiranih tvrtki iz industrijske zone. Pogoni Profine u Bosni i Hercegovini nalaze se kod Živinica.

Potrebe za potrošnjom energije u 25 proizvodnih pogona Profine Grupe, zajedno s potrebama kupaca, iznose više od 2,5 GW godišnje. Prema Mrosiku bit će potrebno više ovakovih projekata obnovljivih izvora energije kako bi grupa koristila što više vlastitih izvora energije diljem Europe.

Profine Group prošle je godine osnovao Profine Energy, joint venture kompaniju s njemačkom građevinskom tvrtkom Wirth Group. Cilj je razviti projekte solarne energije, vjetra i biomase u blizini proizvodnih pogona Profine grupe.

Profine Energy trenutno radi na studiji izvedivosti i ulaganja u potencijalni solarni park od najmanje 500 MW koji bi se instalirao na akumulaciji Ogosta u blizini Montane, u sjeverozapadnoj Bugarskoj.

 

Manager.ba

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo