OBNOVA SE NASTAVLJA
Neretva se obnavlja - sporan izgled fasade i visina
Manager 26 siječnja, 2023

Obnova Hotela Neretva, izgrađenog 1900. godine i jednog od prepoznatljivih simbola Mostara, počela je prije 4 godine, a novi rok za završetak izgradnje je 2024. godina. 

 

Hotel je kupio vlasnik Interspeda d.o.o. Sarajevo Halim Zukić. Obećao je zadržati autentičnu fasadu hotela. Ipak, stručnjaci povijesti umjetnosti tvrde kako se već vide odstupanja od stare gradnje objavila je Federalna.ba.

Radovi na obnovi Hotela Neretva prvotno su bili najavljeni za ljeto 2021. godine. Financijske teškoće odgodile su zadati rok. Investitor Halim Zukić uvjerava - radovi na objektu počet će u ožujku: „Radovi su u zastoju zbog ekonomske krize i krize sektora turizma. Završetak je planiran u ljeto 2024. godine“.


Sporan je izgled fasade i visina

Povjesničarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić ističe kako je promijenjena visina - dignuta je te onda silueta i gabarit objekta gube originalnu proporciju: „Osobito na ovim bočnim dijelovima koji su ostali uski i onda kada se diže visina, to izgleda još više i pretvaraju se u nekakve čardake“.

Konzervatori upozoravaju i da rekonstrukcijom nije ispoštovan originalni oblik otvora na hotelu.

„Otvori su u izgradnji morali biti oblikovani onako kako su originalni izgledali. Dodala bih da je sigurno rađena promjena u dispoziciji unutrašnjih prostora. Primjenjivani su novi materijali - to su sve upitni konzervatorski aspekti“, navodi Mićević-Đurić.

S obzirom na to da se radi o objektu koji je upisan u privremenu listu nacionalnih spomenika BiH, za sve promjene potrebno je tražiti dozvole jer ovakvim odstupanjima hotel gubi svoj indentitet, a investitori, tvrdi Mićević-Đurić, ovdje samo vide stjecanje profita.

 

Postoje drugi načini kako investitoru izaći u susret

„Ja nisam protiv nekakvih visokih objekata u Mostaru u svakom slučaju, ali mi ne smijemo zaboraviti da je kretanje vjetrova, Sunce, pravo na pogled i sve ostalo jedan vrlo važan faktor koji utječe direktno na živote stanovnika“, upozorava arhitektica Maja Popovac.

Ispravan konzervatorski postupak je skup, poručuju sugovornice, ali postoje i drugi jednostavniji načini da se investitoru izađe u susret kako bi hotel dobio prijeratni izgled.

 

Federalna.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti