PLAĆE
Neoporezivi dio plaće ide na 1.000 KM?
manager.ba/akta.ba BiH 23 travnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Dobar dio pada prihoda po osnovu povećanja neoporezivog dijela plaće odmah prelio u budžet kroz veću potrošnju i da gubici po tom osnovu za budžet ne bi bili veliki.

 

Neoporezivi dio plaće u Republici Srpskoj uskoro bi trebala biti 1.000 KM i, prema neslužbenim informacijama, u realizaciju te odluke već se krenulo, a to bi dovelo do povećanja plaća svim radnicima u RS za određen iznos, zavisno od toga koliko trenutno primaju.

Ovaj prijedlog o neoporezivom dijelu plaće od 1.000 KM, koji je službeno predložila Ujedinjena Srpska na sastanku vladajuće koalicije, koji je u utorak održan na Mrakovici, podržali su iz Sindikata uprave RS i Unije udruženja poslodavaca RS.

"To je ono na čemu mi insistiramo. Imamo povećanje prihoda od poreza i doprinosa i dogovor je kada se pojave viškovi da se ide na smanjenje oporezivanja rada kako bi se novac prelio u džepove radnika. Imamo obećanje da se ide u tom pravcu, a sve s ciljem da dođemo do stope poreza i doprinosa koje su bile 2008. godine", rekao je 

On ističe da bi se dobar dio pada prihoda po osnovu povećanja neoporezivog dijela plaće odmah prelio u budžet kroz veću potrošnju i da gubici po tom osnovu za budžet ne bi bili veliki.

Iako još ne postoje precizne računice, povećanjem neoporezivog dijela plaće na 1.000 KM umjesto 500 KM, koliko je sada, radnik sa prosječnom plaćom dobio bi povećanje od oko 50 KM. Prema neslužbenim informacijama, takva odluka o povećanju neoporezivog dijela plaće na 1.000 KM već je spremna i u najskorije vrijeme ići će se na njenu realizaciju, odnosno izmjenu zakona. Takođe, radnici u policiji, prosvjeti i zdravstvu pored ovog mogu očekivati i druge mjere kojima bi im se dodatno povećala plaća, a modaliteti za to se razmatraju i trebalo bi da budu poznati u sljedećih mjesec dana.

"Za nas je neprihvatljivo da se plate povećavaju samo policiji, prosvjeti i zdravstvenim radnicima i zato nam je prihvatljiv prijedlog o neoporezivom dijelu plate od 1.000 KM jer bi na taj način svi dobili veće plate - i radnici u upravi, ali i realnom sektoru. Tražimo da se u povećanje plaće uključi i uprava s obzirom na to da su, recimo, radnici Republičke uprave civilne zaštite ili Inspektorata Republike Srpske uradili veliki posao i izloženi su velikom riziku zbog pandemije", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

On ističe da treba raditi na okviru za povećanje plaća kada se za to stvore uvjeti, a ne da to bude priča u funkciji izbora te da se Sindikat uprave RS zalaže za povećanje plaća svim radnicima i onima koji rade u upravi i u realnom sektoru.

Inače, u prva tri mjeseca ove godine prihodi od poreza i doprinosa na plate povećani su za 44 milijuna KM u odnosu na planirane, a ako se ovakav trend nastavi do kraja godine to bi značilo blizu 180 milijuna KM više u budžetu, čime bi se sasvim sigurno mogao pokriti nedostatak u slučaju povećanja neoporezivog dijela plaće.

Slična mjera je realizirana polovinom 2018. godine kada je usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak povećan osnovni osobni odbitak sa 200 KM na iznos od 500 KM mjesečno. Po tom osnovu gubitak prihoda po budžete u Republici Srpskoj projektovan je na 60 milijuna KM, međutim rast plata i broja zaposlenih doveli su do toga da je taj gubitak bio daleko manji.

Povezani članci

1

2

Tagovi: