SVIJET MILIJARDERA
Neki milijarderi su ostali bez svog bogatstva, a neki su i dalje neprikosnoveni
Manager.ba/bizlife.rs Svijet 27 veljače, 2019

Danas jesi, sutra nisi – životna je istina koja može zadesiti i one najbogatije ljude, one za koje očekujete da će se uvijek „kupati“ u novcu.

Na tržištima dionica je u 2018. godini zbrisano 1.000 milijardi dolara aktiva najbogatijih pojedinaca svijeta, pokazuje nova rang lista kineskog instituta Hurun.

Pri tom je više od 212 kineskih tajkuna izgubilo status dolarskih milijardera.

Izvještaj Huruna, koji je kineska verzija Forbsove liste bogataša, pokazuje da su kineski milijarderi, kojih je sa 31. siječnjom ove godine bilo 658, i dalje brojniji od onih iz drugih zemalja svijeta.

Na listi se nalazi 584 milijardera iz SAD-a.

Najviše superbogataša dolazi iz Pekinga, 103, a slijedi New York sa 92, i Hong Kong sa 69.

Ipak, iako Kinezi i ostali Azijati postojano gomilaju bogatstvu, osnivač Amazona, Jeff Bezos, i dalje vodi na listi najbogatijih drugu godinu zaredom, sa bogatstvom koje je Hurun procijenio na 147 milijardi dolara.

Bill Gates je na drugom mjestu sa 96 milijardi dolara, a Warren Buffet je treći sa imovinom vrijednom 88 milijardi dolara.

Najbogatiji Kinez je osnivač Alibabe, Jack Ma, koji je „težak“ 39 milijardi dolara.

Gatesovo bogatstvo je 2018. godine poraslo za šest milijardi dolara uprkos njegovom angažmanu na planu filantropije.

Jedini bogataš iz Azije među prvih 10 najbogatijih pojedinaca na svetu je Indijac Mukesh Ambani iz kompanije „Reliance Industry“, sa bogatstvom procijenjenim na 54 milijarde dolara.

Generalno, u izvještaju se navodi da, prema izračunu Huruna, u svijetu ima 2.470 milijardera, što je za 224 manje nego prethodne godine.

Njihovo ukupno bogatstvo je palo za 950 milijardi dolara u odnosu na 2017. godinu, na 9,6 tisuća milijardi dolara, uslijed burzovnih turbulencija i snažnog američkog dolara.

Tržišne oscilacije su uzele najveći danak u Japanu, budući da je Tokijska burza izgubila 43 posto svoje tržišne kapitalizacije.

Čak je i burza u Shangaju izgubila skoro četvrtinu vrijednosti, pri čemu je honkoški indeks Hang Seng pao za skoro 16 posto.

Smatra se da broj svJetskih milijardera možda čak premašuje 6.000 ljudi, budući da mnogi kriju stvarno stanje svog bogatstva, pogotovo na Bliskom istoku.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2