KOMPANIJE
Nectar lider na tržištu sokova, Sarajevski kiseljak dominira u segmentu flaširane vode
Manager.ba/indikator.ba BiH 19 ožujka, 2018

Nectar je vodeći igrač na tržištu sokova u Bosni i Hercegovini, Sarajevski kiseljak je lider u segmentu flaširane vode, dok je Coca-Cola HBC nastavila dominirati u segmentu gaziranih pića, pokazuje istraživanje analitičke kuće Euromonitor, izvještava Indikator.ba. 

- Nectar d.o.o. vodeći je brend na tržištu sokova u 2017. kao vlasnik originalnog branda Nectar i preuzete slovenske marke Fructal. 

Stjecanje Fructala 2011. godine omogućilo je Nectaru prvo mjesto na ljestvici, jer je to najprepoznatljiviji brend regionalnih sokova koji datira iz doba Jugoslavije, obrazlaže Euromonitor. 

Stanic Beverages je imao najbrži off-trade (prodaja u trgovinama) obim prodaje i rast udjela na tržištu sokova u 2017, uglavnom zbog nedavnog ponovnog pokretanja Juicy Fruits sokova. Ova robna marka, navodi Euromonitor, jasno cilja mladu publiku, sa šarenim ambalažama i prigodnim porukama u oglasima. 

Euromonitor navodi da se on-trade (prodaja u barovima, restoranima) konkurentski krajolik razlikuje od of-trade kanala. Različite robne marke popularne su u trgovinskim objektima, na čelu sa Cappy, Fructal i Bravo, pa čak i nekim markama bez ikakvih off-trade udjela. 

- Rastuća popularnost obrtničkih alternativa poput svježe cijeđenih sokova i smoothie-ija sve više utiče na performanse sokova u off-trade prodajnom kanalu. Ovaj trend pogoršava rastući trend prodaje domaćih proizvođača sokova sa automata i miksera Nutribullet, među ostalim, konstatuju analitičari Euromonitora. 

Usprkos krizi u Agrokor-u, Sarajevski kiseljak zadržao je udobnu lidersku poziciju u segmentu flaširane vode u off-trade trgovini i vrijednosti prodaje u 2017. godini. Zbog krize u Agrokoru i nakupljanja nepodmirenog duga, mnogi dobavljači su izašli iz Konzuma, drugorangiranog trgovačkog maloprodajnog lanaca u Bosni i Hercegovini. 

Domaći proizvođači vode Vitinka i Oaza imali su najveće povećanje udjela u off-trade prodaji 2017. godine. Vitinka je ostvarile dobitke nauštrb Sarajevskog kiseljaka, preuzimajući dio prostora na policama izvan Konzumovih prodajnih mjesta. 

Coca-Cola HBC nastavila je dominirati u segmentu gaziranih pića i po obimu i po vrijednosti tržišnog udjela u 2017. godini. Tvrtka ima široku paletu proizvoda, uključujući kolu, limunadu, oranžadu i gazirana pića bez kole. 

Red Bull, dominantan je igrač u energetskim pićima. Ovaj austrijski proizvođač najviše ulaže u oglašavanje kako bi pozicionirao svoj brand kao vrhunski energetski napitak. 
Ovo pozicioniranje je ojačano Red Bullovom visokom jediničnom cijenom; najmanje 30% je skuplji od svog najbližeg suparnika. 

Coca-Cola HBC je konsolidirala svoj portfelj energetskih napitaka, a čini se da se tvrtka priprema za izazov Red Bullu. Prvi korak je stjecanje Monster Energy, koji distribuira u Bosni i Hercegovini. 

Ključni igrač kada je riječ o koncentratima u prahu je Cedevita, tradicionalno najjače ime u regiji. 
-Koncentrati u prahu pružaju jasan primjer moći brandiranja i oglašavanja u prevladavanju nedostataka originalnog proizvoda, ocjenjuje Euromonitor.

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo