PROJEKTI
Nastavak radova na izgradnji glavnog desnoobalnog kolektora u Mostaru
manager.ba/akta.ba BiH 23 studenog, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar, a Nadzorni organ EPTISA (Kraljevina Španjolska) u konzorciju s Integra d.o.o. (BiH) i Enova d.o.o. (BiH).

 

U ponedjeljak 23.11.2020. godine, planiran je nastavak radova na izgradnji Glavnog desnoobalnog kolektora. Radovi će se izvoditi duž ulice dr. Ante Starčevića počevši od kružnog toka u kod zgrade Mljekara do raskrižja s ulicom Kralja Tomislava (Vrh Avenije), te dalje Ulicom Rudarska do raskrsnice s Ulicom Blajburških žrtava (kod Osnovne škole Ivana Gundulića).

Zbog radova će doći do izmjene režima prometa te stoga sudionici u prometu trebaju obratiti pažnju na privremenu vertikalnu signalizaciju, saopćeno je iz gradske uprave.

Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar, a Nadzorni organ EPTISA (Kraljevina Španjolska) u konzorciju s Integra d.o.o. (BiH) i Enova d.o.o. (BiH).

Sredstva za realizaciju predmetnih radova osigurana su dijelom iz sredstava vodoprivrednih naknada HNŽ putom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, zatim Fonda za zaštitu okoliša FBiH te iz proračuna Grada Mostara.

Paralelno s radovima izgradnje glavnog desnoobalnog kolektora odvijat će se i radovi na rekonstrukciji raskrižja ulica Rudarska i Kralja Tomislava (vrh Avenije) gdje će se umjesto postojećeg raskrižja izgraditi kružni.

Sredstva za ove radove osigurala je Vlada FBiH putem Ministarstva prometa i komunikacija FBiH u iznosu od 500.000 KM.

Podsjetimo, projekt izgradnje desnoobalnih i lijevoobalnih kolektora otpadnih voda, te pročistača u južnoj gradskoj zoni Mostara procjenjuje se na oko 130 milijuna KM.

Trebao je biti završen do kraja 2018. godine, a međunarodni donatori tvrde da projekt trenutno funkcionira sa svega oko trećine kapaciteta.

Švedska, kao jedan od međunarodnih donatora, odustala je od daljih ulaganja u Mostar, dok se ne riješi pitanje provedbe projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u Mostaru.

Tagovi:
Povezani članci

1

2