RAJČICA I PAPRIKA U HERCEGOVINI
Nasadi rastu, tvornica počinje preradu u kolovozu
Manager 24 lipnja, 2024

Dugo najavljivana tvornica za preradu rajčice u Kruševu pored Mostara dobila je prvi od nekoliko suvremenih strojeva za preradu. Očekuje se početak prerade rajčice već u kolovozu. 

U mostarskom naselju Kruševo, uz prometnicu koja vodi prema Čitluku, u tvornicu za preradu rajčice tvrtke Marinada svakodnevno dolazi i najsuvremenija oprema putem koje će se, piše Večernji list, u kolovozu prerađivati industrijska rajčica, čiji je urod procijenjen na 4.000 tona. O tehnološkom dosegu nove opreme govori i podatak kako, primjerice, pogon za sušenje može osušiti osam tona rajčice za četiri sata. 

 

Suvremena oprema

Kompletnu opremu, Marinada d. o. o. je naručila u Republici Hrvatskoj. Glavni isporučitelji su Sinitech Industries d.o.o. Sisak i Euclid d.o.o. Vinkovci. U tvornici će biti instalirano sedam pogona i linija. Završeno je montiranje prvog pogona za sušenje voća, povrća i začinskog bilja koji je izvela vinkovačka tvrtka na čelu s mr. sc. Miroslavom Žakulom, dipl. ing. strojarstva kojemu je Glavni odbor Hrvatskog energetskog društva Zaklade "Hrvoje Požar" dodijelilo nagradu "Hrvoje Požar" za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom. Ovo je važno naglasiti jer je pogon koji je osmislio Žakula, a Marinada ga nabavila, ekološki prihvatljiva linija za sušenje i preradu na bazi čistih tehnologija koje štite vode i zrak te štede energiju.

 

 

tvornica u Kruševu u vrijeme izgradnje

 

Ostalih šest pogona koji će se montirati do kraja kolovoza proizvodit će i pakirati koncentrat rajčice, sušenu rajčicu u maslinovom ulju različitim pakiranjima, gotove proizvode na bazi koncentrata rajčice u različitim pakiranjima, gotove proizvode na bazi sušene mljevene paprike u različitim pakiranjima, pelat u limenci u različitim pakiranjima, sjeckanu rajčicu u limenci u različitim pakiranjima. Također, bit će moguća proizvodnja džemova, marmelada, ajvara, raznog kiselog programa, programa za salate itd.


Suvremeni uzgoj

Već nekoliko sezona na obližnjim kraškim poljima brojni poljoprivrednici u kooperaciji s Marinadom rade na uzgoju industrijske rajčice i rog-paprike, a do sada su, služeći se najmodernijim poljoprivrednim tehnologijama, proizveli 10.000 tona povrća te ih je Marinada u okvirima ugovora s tvrtkom Podravka d. d. izvezla u Republiku Hrvatsku u preradne pogone iste tvrtke.

Ove godine očekivanja su kako će prinosi industrijske rajčice biti 4.000 tona, a paprike 1.000 tona, a pritom treba svakako podsjetiti kako će se cjelokupna količina rajčice prerađivati u novoj tvornici nadomak Mostara, dok će paprika ići u izvoz. 

Većina nasada je pripremljena traktorima s GPS navođenjima bez vozača, uključene su automatske sadilice, polagači i skidači folije, međuredni deponatori i frezači, automatski sustavi navodnjavanja i prihranjivanja, sonde postavljene u polja za interno praćenje vlažnosti, hranjiva, temperature i EC provodljivosti tla, a sve povezano internetom s programima u uredima Marinade, te finalno kombajni za berbu rajčice.


Niz kooperanata

Marinada danas ima 23 skupine kooperanata. Ove godine se rajčica i rog-paprika proizvode na prostoru Širokog Brijega (Biograci, Uzarići, Ljuti Dolac), Ljubuškog (Prolog, Otok, Radišići), Čapljine (Višići) i Stoca (Jasoč i Vidovo polje).

U primarnoj proizvodnji 2024. godine Marinada i kooperanti zasnovali su proizvodnju na 60 ha, od toga 28 ha industrijske rajčice, a 32 ha rog-paprike. Očekivanja su kako će prinos industrijske rajčice biti 4.000 tona, a sredinom kolovoza plan je početi s berbom sirovine s kraških hercegovačkih polja te dopremom u novoizgrađenu tvornicu, gdje će se početi s preradom. 

Usjevi rog-paprike su u fazama ukorjenjivanja i cvatnje te se očekuje prinos od 1.000 t. Rog-papriku u 2024. nastavljaju u svježem stanju izvoziti u RH u preradne komplekse tvrtke partnera Podravka d. d. Koprivnica.


Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!