Od kad je počeo bjesomučni 'korona-šoping' vrlo tražena roba, pored dezinficijensa i toaletnog papira, postala je - kokoš.
Ako ste bili među onima bržima, (barem) jedna je i u vašem je hladnjaku, a kako se primiče vrijeme ručka, možda vam se po glavi mota što biste od nje mogli skuhati. I eto nas s rješenjem.
Ovaj je recept pregledalo preko 200 milijuna ljudi. Kladimo se da je većina pregleda zabilježena u zadnjih par tjedana. Pogledali smo ga i mi. Isprobali. Oduševili se. I tako smo dobri da ćemo ga s vama podijeliti. Čak vas zauzvrat nećemo pitati koji batak.
Riječ je o receptu za piletinu na francuski, odnosno chicken francaise ili pollo alla francese, jednostavnom jelu koje su u Sjedinjene države donijeli talijanski useljenici (reklo bi se, s afinitetom prema francuskoj kuhinji). Okus je moćan, dostojan 'fensi' restorana, a sastojci sasvim prihvatljivi.
Kao stvoren je za iskoristiti pileća prsa, dio uz koji uvijek postoji opasnost od gumaste teksture i bljutavog okusa. Ovako ćete dobiti vrlo sočne i ukusne komade mesa u ukusnom 'toću'. Malo se ustručavamo priznati, ali skoro je bolji od tingula.
Piletina na francuski
2 odreska pilećih prsa srednje veličine
2 jaja
šaka sjeckanog peršina
50 grama parmezana
130 grama brašna
175 mililitara bijelog vina
175 mililitara pilećeg temeljca
1 režanj češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
4 žlice maslaca
pola limuna
sol, papar
Prerežite svaki odrezak horizontalno, ali ne do kraja pa ga rasklopite kao knjigu. Stavite između dvije plastične folije pa spljoštite batom za meso. Nemojte pretjerati.
Razbijte jaja, dodajte im sol, papar, dio peršina i parmezan pa promiješajte. Pripremite vino i temeljac, odmjerite ostale potrepštine, brašno stavite na tanjur, a češnjak zgnječite.
Zagrijte ulje i dvije žlice maslaca. Piletinu uvaljajte u brašno, umočite u jaja pa pržite, otprilike četiri minute sa svake strane. Izvadite na zagrijani tanjur, a u isto ulje dodajte vino (oprezno, alkohol bi se mogao zapaliti) pa zatim temeljac.
Dodajte i zgnječeni češnjak te iscijedite polovicu limuna. Ostavite na jačoj vatri oko dvije minute, da se umak reducira. Smanjite vatru, dodajte ostatak maslaca i peršina. Promiješajte da se maslac otopi pa dodajte piletinu. Pojačajte vatru, pustite tridesetak sekundi pa ugasite.
Vaša piletina je spremna za posluživanje, s pireom, tjesteninom, njokima ili rižom, a dobra je i kad joj je prilog tek zelena salata. Kako nam je objasnila splitska nutricionistica, čak i u ovo krizno doba pretrpavanje hranom neće nam donijeti ništa dobro.
Ako vas nismo oduševili ovim receptom, ovdje ćete naći još tri prijedloga za spremanje piletine.