POSLOVI
Najboljih 15 poslova za stidljive ljude
Manager.ba/gdeinvestirati.com Svijet 25 siječnja, 2018

Stidljivim ljudima je teže da dođu do izražaja na poslu od svojih glasnijih kolega.

Međutim, ima i poslova gdje stidljivi imaju puno više šanse da ostvare svoj puni potencijal.

BI je pregledao poslovnu bazu podataka Ministarstva rada SAD koja sadrži detaljne informacije o stotinama radnih mjesta kako bi pronašli pozicije koje ne zahtijevaju mnogo društvene interakcije.

1. Molekularni biolozi
Molekularni biolozi proučavaju prirodu i rade na raznim poljima na površini Zemlje, te povezuju i tumače interakcije fizičkih i kulturnih fenomena.

2. Administratori kompjuterskih i mrežnih sistema 
Administratori instaliraju, konfiguriraju i održavaju lokalne mreže pojedinih organizacija, širokopojasne mreže i internet sisteme ili dijelove mrežnog sistema.

3. Biokemičari i biofizičari 
Biokemičari i biofizičari proučavaju kemijske sastave ili fizičke principe živih ćelija i organizama, njihovu električnu i mehaničku energiju i vezane fenomene.

4. Inženjeri pogonskih goriva 
Inženjeri pogonskih goriva dizajniraju, procjenjuju, prilagođavaju ili izgrađuju komponente ćelija goriva ili sistema za prijevoz ili skladištenje.

5. Web administratori 
Upravljaju dizajnom, implementacijom, razvojem i održavanjem Internet sadržaja. Oni testiraju i provjeravaju kvalitetu Internet stranica i aplikacija.

6. Inženjeri biomedicine
Biomedicinski inženjeri primjenjuju znanje inženjeringa, biologije i biomehaničkih načela za oblikovanje, razvoj i procjenu bioloških i zdravstvenih sistema i proizvoda, poput vještačkih organa i proteza.

7. „Arhitekte“ baza podataka
Osmišljavaju strategije za poslovne baze podataka i postavljaju standarde za rad u bazama, sigurnost i programiranje.

8. Sezmiolozi
Proučavaju sastav, strukturu i druge fizičke aspekte Zemlje. Bave se naftom, prirodnim plinom, mineralima i podzemnim vodama i odlaganjem otpada, obnavljanju zemljišta i drugim problemima u okolini.

9. Naučnici koji se bave proučavanjem materijala 
Oni istražuju i proučavaju strukture i kemijske strukture različitih prirodnih i sintetičkih ili kompozitnih materijala, uključujući metale, legure, gume, keramiku, polimere i staklo.

10. Inženjeri koji se bave materijalima
Inženjeri materijala proučavaju razne materijale i razvijaju mašine i procese za proizvodnju materijala koji se koriste za proizvode koji moraju zadovoljiti posebne specifikacije dizajna i performansi. Oni razvijaju nove namjene za poznate materijale.

11. Analitičari podataka 
Analiziraju statističke podatke, kao što su smrtnost, broj nesreća, zastupljene bolesti u stanovništvu, invalidnost i stope penzionisanja, izrađuju tablice vjerovatnoće za predviđanje rizika i odgovornosti za plaćanje budućih naknada.

12. Programeri softverskih aplikacija
Razvojni programeri razvijaju, stvaraju i menjaju opšte programe za računarske i specijalizovane računarske programe.

13. Ekološki ekonomisti 
Ekološki ekonomisti provode ekonomsku analizu vezanu uz zaštitu okoline i korišćenje prirodnih resursa, kao što su voda, zrak, zemlja i obnovljivi izvori energije.

14. Astronomi 
Astronomi proučavaju, istražuju i interpretiraju astronomske fenomene kako bi proširili postojeće znanje ili kako bi postojeće podatke primjenili za rješavanje praktičnih problema.

15. Matematičari 
Matematičari provode istraživanja na osnovnoj matematici ili se bave primjenom matematičkih tehnika u nauci, kod upravljanja i u drugim životnim sferama.

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo