TURIZAM
Najbolji potez u turizmu za sezonu "Zima 2018/2019."
Manager.ba/indikator.ba BiH 18 ožujka, 2019
Izvor fotografije:
pixabay.com

Analitičari projekta Najbolji potez u turizmu za sezonu "Zima 2018/2019." koji realizira bosanskohercergovački poslovni portal Indikator.ba okončavaju prikupljanje podataka na osnovu kojih će s prvim danima proljeća službeno objaviti zko su laureati njegovog priznanja. 


Odluka će biti donesena nakon konzultacije sa odabranim članovima konsultantskog tima koji je Indikator.ba angažovao na ovom projektu. 

Prema do sada prikupljenim i analiziranim podacima ozbiljni kandidati su zimski turistički centri Bjelašnica, Jahorina, i Vlašić, te Trebevićka žičara, Općtina Stari Grad, ski-centri Ravna planina, Karaula i Ćajuša na Kupresu, organizatori EYOF-a, Nacionalni park Kozara itd. 

Uz to generalno se izdvajaju aktivnosti ski-centara i škola, potpomognutih sredstvima lokalnih zajednica da po prvi put na skije stane desetina tisuća mladih koji su za samo nekoliko dana naučili skijati što je najbolji način popularizacije skijanja i ulaganja u budućnost zimskog turizma.

A pravi efekat će biti tek kad to zavole kao sport ili način rekreacije. 

Analizirali podaci ukazuju na to da je ovo bila zima sa dovoljnim količinama snijega i lijepim danima za skijanje i boravak na planini ali nažalost sa skromnim brojem inovacija i aktivnosti koje bi u dovoljnoj mjeri afirmirale postojeće kapacitete, popularisale zimske sportove i rekreaciju na snijegu. 

Dominantan je bio estradni pristup u propagandi što se pokazalo poprilično neučinkovitim.

Koncerti glazbenih zvijezda i zabavni programi bili su dobro posjećeni, ali već sutradan poslije koncerta planine su ostale polupuste, osim naravno u dane vikenda.

Otuda i zaključak da se ove zime u turizmu nije dogodilo ništa spektakularno.