KOMPANIJE
Najbogatiji mirovinski fond na svijetu izašao iz devet kompanija
Manager.ba/Biznisinfo.ba Svijet 19 siječnja, 2018

Norveški državni mirovinski fond objavio je da je iz etičkih razloga prodao udjele u devet kompanija, uključujući nekoliko brodara sa sjedištem u Aziji i proizvođače oružja povezane s proizvodnjom nuklearnog naoružanja.

Norveški Vladin globalni mirovinski fond spada među najveće stabilizacione fondove u svijetu, a financira se prihodima od prodaje nafte. Kreiran je za potrebe financiranja norveškog mirovinskog i zdravstvenog sistema ulaganjima u inozemstvo. U njegovom su vlasništvu dionice gotovo devet tisuća kompanija iz cijelog svijeta. Odluku o prodaji udjela u grupi kompanija donijeli su na savjet panela za etička pitanja, prenijele su agencije.

Brodarske kompanije nasukavale su otpisane brodove u rezalištima u Bangladešu i Pakistanu, gdje su radnici prisiljeni da rade u veoma lošim uslovima, objasnili su članovi panela.

Grupa uključuje “Evergreen Marine Corp of Taiwan”, “Korea Line Corp” i kompanije sa sjedištem u Tajlandu “Precious Shipping PCL” i “Thoresen Thai Agencies PCL”. Iz istog je razloga južnokorejska brodarska kompanija “Pan Ocean Co. Ltd” uvrštena na popis za promatranje, navodi se u priopćenju.

Zbog uloge u proizvodnji nuklearnog oružja norveški je fond prodao udjele u AECOMu, “Fluor Corpu” i “Huntington Ingalls Industriesu” sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, te u “BAE Systemsu”.

Prodan je i udio u poljskoj kompaniji za razvoj nekretnina “Atal” budući da je jedan od njenih podizvođača koristio radnike iz Sjeverne Koreje, koji su također radili u teškim uvjetima, navode u norveškom fondu. 

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce