MILIJUNAŠI
Najbogatiji Hrvat otkrio svoju najveću grešku
Manager.ba/poslovni.hr Regija 08 prosinca, 2019

Puno bi uštedio da ju je ispravio prije četiri godine.

 

"Poslije rata nije bilo smokija i potrošili smo mnogo vremena i novca u pokušaju da osvojimo Flips. Zatim, 2006. kupili smo u Njemačkoj tvornicu sportskog napitka, ali nismo znali upravljati i prešišali su nas mnogi startupovi. Potom u razdoblju od 2012. do 2013. smo ušli u crveno. Prodali smo taj biznis prije dvije godine, a zadnji dio prošle”, otkrio je predsjednik Uprave regionalne Atlantic Grupe Emil Tedeschi, koji u Hrvatskoj važi za najbogatijeg građanina, piše Blic.rs.

On je na Summitu gospodarskih lidera regije, koji u Beogradu organiziraju NIN i In Store, rekao da bi kao kompanija mnogo uštedjeli da su “to napravili prije četiri godine”.

“Ipak u globalu smo u plusu promatrajući uspjehe i neuspjehe, ako ne za neku euroligu onda za solidan eurokup”, ocijenio je Tedeschi.

On je rekao da već sada u svijetu biznisa postoji nešto kao u sportu – “Aba liga regionalna, jer su i Delta i MK Grupa i Fortenova i Atlantik neka vrsta Aba lige”.

“Na primjeru Atlantic grupe, mi vidimo jedno logično okrupnjavanje, jer su pojedinačna tržišta bivše Jugoslavije izuzetno mala. Da li možemo napraviti novi sistem? To je pitanje i za regulatore. Prostora ima. Bili smo svjedoci razgovora Miškovića, Todorića i Mercatora. Zašto bismo ostali u nacionalnim granicama, u regiji, zašto tu ne uključiti i Italiju, Austriju, Njemačku…”, rekao je Tedeschi.

Prema njegovim riječima, biznis je sigurno taj koji je nakon “groznog rata devedesetih prvi pružio ruku međusobnoj suradnji, zatim i sport i kultura, pa na kraju i politika”.

“Moguće je stvoriti sistem nesmetanog kretanja i ljudi i kapitala i robe”, ocijenio je i dodao da “prizivati neku super kompaniju gdje će vlasnici biti prepoznati putovnicama, nije potrebno, ali da prostora za kreiranje većeg sistema ima”.

Tedeschi je istakao da su različite kategorije biti vlasnik i biti odgovoran, jer kako je dodao, netko je naslijedio, a netko izgradio.

“Netko smatra – ja sam vlasnik i imam neograničena prava, to nije točno! Nije jedan primjer gdje vlasnik potkrada vlastitu kompaniju, jer lijevi vlasnički i desni kompanijski džep nije isto. Imam prijatelja koji je izuzetno uspješan švedski preduzetnik, upravlja s pet milijardi eura i ima četiri sina. Rekao mi je da mu je prvi cilj da od njih stvori odgovorne upravljače. Da li će netko ući u strukturu, vidjet će se kasnije”, objasnio je Tedeschi.

Kako je rekao, postoji kategorija odgovornih i neodgovornih lidera.

“Netko smatra stvorio sam bogatstvo mogu ga i uništiti – o ne, nije tako. Nečija egzistencija zavisi od toga. Nezavisno od forme kompanije, postoje određena pravila i način nasljeđivanja”, istakao je Tedeschi.

Prvo pravilo je, kako je ocijenio, meritokracija, napredak pomoću znanja – u cijeli proces je uključeno puno stakeholdera, nije samo pitanje djece.

Dodao je da kada donose odluku kojim pravcem krenuti, da je i odluka da ostanu u mjestu validna.

“Kada prodate jednu fintu 5 puta, 6. put vas protivnik pročita. Zato smatram da su naš najveći protivnik za budućnost uspjesi iz prošlosti. Mislim da je pravo vrijeme za mijenjati onda kada vam ide dobro”, ocijenio je Tedeschi, prenosi Blic.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu