INVESTICIJE
Na Palama će se proizvoditi motore za tenkove
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Tvornica motora specijalne namjene, koja je prije godinu zbog višemilijunskog duga gurnuta u stečaj, bit će reorganizirana, a zahvaljujući strateškom partneru iz Srbije proizvodnja bi trebala biti ponovo pokrenuta.

 

Istakao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik ovog paljanskog poduzeća Radoslav Bratić i dodao da se, poslije pregovara s nekoliko zainteresiranih investitora, nazire rješenje situacije.

– Partner koji će biti većinski vlasnik poduzeća je iz Srbije. Ne možemo govoriti o detaljima, čekamo određene odluke Vlade RS, jer je riječ o namjenskoj industriji, koja je veoma specifična. Riječ je o proizvodnji i remontu motora za tenkove – rekao je Bratić.

Dodao je da kapaciteti Tvornicee motora specijalne namjene premašuju domaće pa čak i tržište regije.

– Moramo pronaći treće tržište ako želimo opstati i osigurati dugoročne poslove – rekao je Bratić i naglasio da bi na početku trebalo da bude zaposleno oko 40 radnika.

Dugovi odveli firmu u stečaj

Načelnik Pala Boško Jugović istakao je za “Glas Srpske” da bi oživljavanje Tvornice motora specijalne namjene donijelo prosperitet i lokalnoj zajednici i njenim stanovnicima.

– U trenutku zaustavljanja proizvodnje u tvornici je bilo zaposleno 69 radnika. Riječ je o namjenskoj industriji, a među zainteresiranima za oživljavanje poduzeća je i Ministarstvo obrane Republike Srbije, s obzirom na to da bi u ovoj fabrici mogli raditi remont motora, što u Srbiji ne mogu – istakao je Jugović.

Tvornica motora specijalne namjene bavila se proizvodnjom vojne opreme, motora za tenkove, a s obzirom na to da je tržište bilo limitirano s mnogo faktora, došlo je do određenih poteškoća u poslovanju.

Problemi su nastali, kako u proizvodnji rezervnih dijelova tako i u poslovanju s kooperantima.

Nakon dvogodišnje pauze Tvornica motora specijalne namjene je u siječnju/januaru 2018. godine potpisala ugovor s Ministarstvom obrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrijednost dogovorenog posla bila je nešto više od milijun maraka.

Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizira ovo paljansko poduzeće.

Zbog dugova prema radnicima i Poreznoj upravi RS, koji su premašili osam milijuna maraka, Tvornicaa motora specijalne namjene otišla je u stečaj 19. veljače/februara prošle godine.

Prodaja imovine

Radoslav Bratić ističe da je za nepunu godinu, koliko traje stečaj u Tvornici motora specijalne namjene, prodata samo ona imovina koja nije uvjet za ponovno pokretanje proizvodnje.

– Prodajom imovine prikupljeno je oko 110.000 maraka, kojima smo uspjeli da pokrijemo neke tekuće troškove – rekao je Bratić.