TURIZAM
Na Jahorini apartman od 100 kvadrata vrijedi skoro pola milijuna KM
manager.ba/akta.ba BiH 25 listopada, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Grade se apartmani, spa centri, kongresne sale. Rapidan rast broja kvadrata prati i rast cijena. Tako da se cijene apartmana po kvadratu iznosi blizu 5.000 KM.

 

Šansi za investiranje u posljednje vrijeme sve je više. Pa i na olimpijskim ljepoticama. Veći broj hotela, apartmana i drugih objekata na Jahorini znači i veće cijene. Tako je sada na ovoj planini za apartman od stotinjak kvadrata potrebno izdvojiti pravo bogatstvo, i do pola milijuna KM, a za kvadrat zemljišta potrebno je platiti skoro kao za kvadrat stana u manjoj općini.

Kranovi, bageri, radnici na svakom koraku kopaju se temelji ili pokriva objekt. Slika je ovo Jahorine posljednjih godina.

Grade se i gondole, liftovi, pripremaju staze, montiraju topovi za osnježavanje.

"Ovdje na Jahorini smo stvorili i investicijsku destinaciju. U ovome trenutku na Jahorini se ulaže preko milijarda KM što privatnih investicija, što preko Vlade RS. Prošle godine ukupno je direktnih stranih investicija u FBiH 314 milijuna KM, a na Jahorini je samo jedan privatni investitor iz Srbije uložio 120 milijuna KM u hotel", tvrdi Nedeljko Elek, OC Jahorina.

"Trenutno radimo pet novih žičara na Jahorini, svakako najznačajnija je gondola Poljice. To je najveći infrastrukturni projekt koji ima poseban dizajn, kabine sa svjetlosnim efektima. Pinifarina dizajn koji će imati toplu vezu s tunelom do našeg Olimpijskog bara koji će raditi tijekom cijele godine", otkriva Dejan Ljevnajić, OC Jahorina.

Grade se apartmani, spa centri, kongresne sale. Rapidan rast broja kvadrata prati i rast cijena. Tako da se cijene apartmana po kvadratu iznosi blizu 5.000 KM. Za samo jedan veliki apartman, od blizu 100 kvadrata, neophodno je izdvojiti pravo bogatstvo i do pola milijuna KM.

"Sama činjenica da se gradi 250.000 kvadrata raznog smještajnog kapaciteta govori o interesu koji ne smije da stane, ali isto tako on ne smije da napravi od Jahorine kaos, i ne smije da bude dio unitarističkih odluka bilo koga. Već je odavno jasno da se na Jahorini ne može graditi ni jedan objekt koji nema adekvatan garažni prostor predviđen", kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Pored investitora iz Europe i regije, veliki je broj i investitora iz FBiH, pohvalili su se iz OC Jahorina.

"Porez na neto plaću u FBiH je 69,5%, a u RS 49%. Porez na promet nekretnina, što je važno za ovaj biznis u RS ne postoji, a u FBiH je preko 6% u zavisnosti od kantona. Na Jahorini su prisutne sve velike firme iz Srbije, Hrvatske i regije koje se bave nekretninama i hotelijerstvom", navodi Elek.

"Sve što činimo može da padne na malim sitnicama poput upravljanja smećem, čišćenjem snijega koji treba da rade javna poduzeća. Ovo ovdje mora da bude u prioritetu, a to se može postići proglašenjem nacionalnog parka Jahorina", smatra Dodik.

Rast Jahorine pratio je i rast cijene zemljišta. Tako je općina Pale prošle godine donijela uredbu po kojoj jedan kvadrat zemljišta košta 850 KM, jedan dulum 850.000.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi: