ZANIMLJIVOSTI
Na Black Friday online potrošeno 21% više nego lani
Manager.ba/bljesak.info Svijet 01 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Adobe Digital Insights procjenjuje kako je ove godine ponovno oboren rekord u online kupovini na Crni petak.

 

Black Friday, dan nakon američkog Dana zahvalnosti, već dugo je poznat kao dan za velike popuste, što se posljednjih godina proširilo i na ostatak svijeta.

Ove godine velik dio kupovine obavljen je putem Interneta jer su brojne države pod raznim restrikcijama kretanja i zatvaranja fizičkih trgovina.

Adobe Digital Insights procjenjuje kako je ove godine ponovno oboren rekord u online kupovini na Crni petak.

Amerikanci su, kaže ovo istraživanje, proteklog petka na Internetu potrošili nešto više od 9 milijardi dolara, što je 21,6% više nego prošle godine.

U prosjeku se trošilo 6,3 milijuna dolara – svake minute, javlja Bug.

Porast online kupovine najveći je, očekivano, bio u saveznim državama u kojima je na snazi stroži "lockdown", pa je u njima promet u webshopovima za Dan zahvalnosti i Crni petak bio i do 265% veći nego prošle godine.

Od 9,03 milijarde dolara koje su ostavili u webshopovima, oko 40% Amerikanci su potrošili putem mobilnih uređaja.

Iako su ovi rezultati rekordni za Crni petak, i dalje je na vrhu po potrošnji lanjski Cyber ponedjeljak, kada je potrošeno nešto više.

Međutim, analitičari u Adobeu predviđaju da će ovogodišnji Cyber Monday (30.11.) lakoćom premašiti lanjski rekord za čak 15 do 35%.

Gledano po najpopularnijim proizvodima i grupama proizvoda, ove se godine značajno više nego inače trošilo na kućanske potrepštine, namirnice i proizvode za osobnu njegu (dakako, zbog lockdowna).

Kad je riječ o pojedinačnim proizvodima iz područja tehnologije, najviše su se tražile AirPods bežične slušalice, pametni satovi (lider je Apple Watch), Amazonovi pametni zvučnici iz Echo linije te Samsungovi televizori, a od igara najpopularnije su se na rasprodaji pokazale Animal Crossing i Super Mario 3D All-Stars. 

Tagovi:
Povezani članci

1

2