PROJEKTI
Na čekanju 400 milijuna eura za četiri projekta
Manager.ba/bljesak.info BiH 24 veljače, 2022
Izvor fotografije:
bljesak.info

Sugovornici su se složili da je nužno nastaviti započete projekte jer je u proteklom razdoblju bilo zastoja u postupku pregovaranja i ratifikacije kreditnih aranžmana EIB-a, ali i dodjele grant sredstava koja prate ove projekte.

 

Predstavnici Europske investicijske banke EIB-a naglasili su da je u zastoju bilo pet projekata u oba entiteta ukupne vrijednosti oko 50 milijuna eura, a očekuje se da se tijekom ove godine plasira blizu 400 milijuna eura za četiri projekta koji se odnose na zdravstveni sektor, rekonstrukciju željeznica i jedne dionice na koridoru Vc u Republici Srpskoj te projekt vjetroelektrane na Vlašiću u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora.

Naime, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s direktorom odjela Europske investicijske banke (EIB) za zapadni Balkan i Tursku Matteom Rivellinijem o započetim projektima ove banke u BiH i nastavku buduće suradnje.

Na sastanku je razmatrana dinamika usvajanja Sporazuma o izmjenama i dopunama Okvirnog sporazuma između EIB-a i BiH jer je procedura ranije pokrenuta i traže se načini usuglašavanja domaćeg zakonodavstva sa smjernicama EIB-a.

Sugovornici su se složili da je nužno nastaviti započete projekte jer je u proteklom razdoblju bilo zastoja u postupku pregovaranja i ratifikacije kreditnih aranžmana EIB-a, ali i dodjele grant sredstava koja prate ove projekte.

Ministar Bevanda naglasio je kako očekuje ubrzanje dinamike u narednim mjesecima jer su pokrenute nužne procedure te je u Parlamentarnoj skupštini BiH okončan postupak ratifikacije za neke sporazume, a Vijeće ministara BiH će na narednim sjednicama razmatrati započete projekte.

Naglasio je kako će Ministarstvo financija i trezora BiH obavljati svoj dio aktivnosti redovito kao što je bilo i u prethodnom razdoblju, a predstavnici EIB-a zahvalili su se na dosadašnjoj suradnji i prokativnom pristupu ministra i službenika Ministarstva koji realiziraju projekte s međunarodnim financijskim institucijama.

Sastanku je nazočila i direktorica Ureda  EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Friscia.  

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje