INTERVJU
MOSTARSKA PRAVNICA NA ČELU AGENCIJE ZA PRAVNO SAVJETOVANJE: Intervju sa Anjom Kolovrat Rotim
manager.ba BiH 24 kolovoza, 2021
Izvor fotografije:
Anja Kolovrat Rotim - privatna zbirka

Jedan od najzanimljivijih kolegija na pravnom fakultetu je Teorija države i prava. Izučavati ovaj kolegij u Bosni i Hercegovini ga čini još zanimljivijim. Razlog je taj što najveći teoretičari države i pravu nemaju termin za državno-pravno uređenje Bosne i Hercegovine.

 

Zamislite tek onda kako se osjeća laik koji pokreće biznis u ovoj državi. Iznimna kompliciranost sustava, nadležnosti i veliki broj propisa usporavaju sami proces osnivanja i održavanja biznisa. Srećom, sve više biznisa nastaje kao odgovor na potrebe na terenu i to im donosi ogroman uspjeh. Jedan od takvih biznisa je i Lex Consulting, mostarska agencija za pružanje usluga savjetovanja.

Kako olakšati pravne situacije iz čak osam grana prava je samo dio intervjua sa direktoricom Lex Consulting, pravnicom Anjom Kolovrat Rotim, čije ćete pravne savjete uskoro moći čitati kao kolumnu na našem portalu.

Rođena sam 1988. g. u Mostaru. 2011.godine sam diplomirala na Pravnom fakultetu u Mostaru. Iste godine sam se zaposlila u odvjetničkom uredu, te od tada kreće moja „pravna avantura“. Za vrijeme studiranja, kao i za vrijeme svog rada pohađala sam mnoge edukacije i poslovne akademije, koji su mi zaista pomogli da vidim pravi smjer u kojem želim ići i u kojem želim napredovati. Naravno polaganje pravosudnog ispita, ispred komisije Ministarstva pravde BIH je bila svojevrsna kruna mom dotadašnjem obrazovanju i radu. Ubrzo nakon toga položila sam i odvjetnički ispit, te tako zaokružila jedno poglavlje u svom poslovnom putu, u vidu svog obrazovanja i praktičnog znanja. 

Nakon toga je uslijedila ideja osnivanja Lex Consultinga, kao Agencije koja će se baviti uslugama savjetovanja i outsourcing-a pravne podrške, a koju smo ostvarili u 5. mjesecu ove godine. 

 

 

Dio ste Agencije za pružanje usluga savjetovanja Lex Consulting. Kad ste osjetili naklonost prema pravnom pozivu i kakva su Vaša dosadašnja iskustva u radu?

Moj veliki životni uzori su moji roditelji, koji su oboje pravnici. Želja da jednog dana i ja krenem njihovim putem javila se u ranoj mladosti, jednostavno diveći se njima, jer su s velikom strašću i nekom lakoćom tako elegantno, radili i živjeli svoj poziv. Razvijajući se shvatila sam da sam jako sam socijalno osjetljiva, i iako znam da pravo nije = pravda, čitav život trudim se zadovoljiti je. Prirodan slijed priče je bio upisati pravni fakultet, sve ostalo je povijest. 

Iznimno cijenim rad i trud, te smatram da se svaki isplati kad-tad, a posebno onaj koji ulažete u nešto što volite. Citirat ću Konfucija: “Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš niti jedan dan u svom poslu.“ To su moji postulati.

Naravno, stvarno susretanje s pravnim pozivom je bilo kroz praksu, na zadnjoj godini fakulteta, te kad sam počela raditi. Nakon što sam sebe „uhvatila“ da u slobodno vrijeme iščitavam sudsku praksu Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Republike Srpske, Ustavnog suda BIH, ili pak Europskog suda za ljudska prava u Strasbourg-u, jer me zanimalo kako su suci najviših sudskih instanci riješili određeno pitanje, shvatila sam da gajim veliku strast ka ozbiljnom bavljenju ovim poslom. 

 

 

Na koju granu prava je najviše usmjeren Vaš rad?

Lex Consulting je agencija koja se bavi pružanjem usluga savjetovanja. 

Naš tim čine stručnjaci, iz redova uglednih i priznatih pravnika praktičara i teoretičara, koji stalno prate zakonske propise i aktualnosti pravne znanosti,te sudske prakse, pružajući tako našim klijentima neovisnu i visokoprofesionalnu podršku u lakšem ostvarivanju njihovih ciljeva.

Pružamo pravnu podršku pokrivajući osam grana prava, kao što su: privredno pravo, radno pravo, obvezno pravo, građansko pravo, obiteljsko pravo, pravo potrošača, pravo intelektualnog vlasništva, ljudska prava. 

Svakom klijentu pristupamo individualno s posebnom pažnjom i posvećenosti, kombinirajući znanje i iskustvo, što definitivno donosi najbolje poslovne rezultate. 

Ono što je bitno naglasiti je da pružamo primarnu pravnu pomoć, koja se sastoji od  davanja opće pravne informacije, pravnog savjeta, pružanja pravnog due diligence, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava imeđunarodnim organizacijama, pripremanje nacrta/prijedloga ugovora (između privrednih subjekata ili fizičkih lica), pravna pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora, priprema klijenata za poslovne pregovore i savjetodavne usluge u vezi zaključivanja ugovora, savjetodavne usluge o unutrašnjoj organizaciji poslovnih subjekata, usmene/pismene analize i pravna mišljenja prilikom osnivanja ili statusnih promjena privrednih subjekata, savjetodavne usluge u vodećim sudskih postupcima. 

Koliko se susrećete s korporativnim pravom i kako na najlakši način otvoriti bilo koju vrstu biznisa, a da se osoba ne zapetlja u kompleksnosti pravnih normi u Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina je država kompliciranog uređenja, i vrlo vjerojatno je laicima jako teško snaći se u bespućima bh zakonodavstva. Zbog toga je, također, jako bitno imati nekoga od povjerenja tko vas može uputiti da ne lutate. Jako je široko poimanje „pokrenuti biznis“ i oni koji su to već radili znaju o čemu pričam. Trebate znati svoje prioritete kao i faktore koji vam determiniraju uvjete prilikom pokretanja jednog od oblika poslovanja bilo da se radi o obrtu ili društvu. Gdje želite otvoriti firmu? U kojem obliku želite otvoriti firmu? Koja vam je djelatnost? S kojim kapitalom raspolažete? Da li ste već u radnom odnosu ili ste pak u mirovini?

To su samo neka pitanja na koje trebate znati odgovor prilikom osnivanja obrta/društva. Nadležnost osnivanja obrta je na općinskom/gradskom nivou, dok osnivanje društva je na županijama/kantonima, pa od pojedinog grada/županije/kantona ovisiti uvjeti koje trebate zadovoljiti prilikom osnivanja. Ovom tematikom ćemo se zasigurno baviti u jednom o naših članaka. Naravno, svi koji imaju neke nedoumice oko gore navedene tematike, mogu nam se javiti na [email protected], te će ih naš tim kontaktirati u najkraćem mogućem vremenskom periodu, s prijedlogom idealnog rješenja.

 

 

Imate li savjet za mlade ljude koji dvoje između otići iz države ili ostati i pokrenuti 'nešto svoje’?

U Bosni i Hercegovini ima jako puno mladih i sposobnih ljudi, koji su napravili velike iskorake. Zaista, naša  zemlja je puna potencijala, samo je bitno znate li to iskoristiti. Smatram da je uvijek bitno dati sve od sebe, razvijati se i konstantno ulagati u sebe. Svjesna sam da je mnogim ljudima jako teško, te da odlaze zbog egzistencijalnih pitanja, ali ja bih uvijek prvo pokušala napraviti nešto u mjestu/gradu/državi u kojoj sam rođena pa tek onda potražila sreću „vani“. Stoga moj najiskreniji savjet:“ Uz malo sreće, vjere u sebe, puno truda, koračajte hrabro i čuda se događaju.“

Gdje se vidite za 10 godina?

Nadam se da ćemo za 10 godina proslaviti 10.godišnjicu postojanja Lex Consulting agencije, koja će do tada biti prepoznata prije svega po svojoj kvaliteti i stručnosti, a nakon toga i kao agencija koja vjeruje u ravnopravnost spolova i jednake uvjete zapošljavanja. Vjerujem da ćemo do tada ucrtati put novom modernijem načinu poslovanja. 

 

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!