POZITIVAN PRIMJER
Mostarac doveo pitku vodu selima u Bangladešu
Manager.ba/bljesak.info Svijet 16 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Izgradnja bunara je osigurala pristup vodi u selima čiji su stanovnici svakodnevno morali kilometrima ići do najbližeg izvora vode.

 

Fondacija Slipičević koju je osnovao Mostarac Hari Slipićević, sudjelovala je u humanitarnoj akciji kojom je u Bangladešu napravljeno 200 bunara sa svim potrebnim dodacima kako bi lokalno stanovništvo koje živi u iznimno sušnom području imalo čistu i pitku vodu. 

Izgradnja bunara je osigurala pristup vodi u selima čiji su stanovnici svakodnevno morali kilometrima ići do najbližeg izvora vode.

Pored niza kontinuiranih humanitarnih akcija u Bosni i Hercegovini, akcija izgradnje bunara u Bangladešu dio je internacionalnog rada Fondacije Slipičević. 

Osnivač Fondacije Slipičević je akciju izgradnje bunara posvetio svojim preminulim roditeljima Arifi i Nijazu Slipičeviću, čija imena stoje ispisana na jednom od bunara.

''Na žalost, nama je teško shvatljivo koliko još ljudi na svijetu je u oskudici vode – nečeg najosnovnijeg, bez čega čovjek ne može funkcionirati. Kad me je partnerska organizacija pitala bi li pomogao, bez razmišljanja sam pristao jer je obaveza svih nas pomoći ljudima da imaju osnovne životne potrebe. Ovo mi također puno znači jer sam imao priliku posvetiti ovu humanitarnu akciju svojim roditeljima'', poručio je Hari Slipičević.

Dovođenje vode u selo znači znatno povećanje standarda življenja lokalnog stanovništva. Pored pristupa pitkoj vodi za dnevne potrebe, stanovnici imaju priliku baviti se poljoprivredom i uzgajati svoju hranu. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti