SUŠE I STVARANJE PUSTINJA
Možemo li se boriti protiv suše i njenih posljedica?
Manager BiH 16 lipnja, 2024

Suše su sve češće u cijelom svijetu i pogađaju razvijene kao i nerazvijene zemlje. Znanstvenici nemaju pouzdanu metodu za njeno predviđanje. No nije samo suša uzrok stvaranja pustinja, uzrok je i prekomjerna potrošnja vode.  

 

Pješčane, kamene ili hladne, pustinje su najnegostoljubivija područja Zemlje. Zbog ekstremnih promjena temperature tijekom dana i noći čini se kako u njima ništa ne može preživjeti ili se trajno nastaniti. Ipak, i u tom surovom krajoliku postoji život.

 

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 1994. godine 17. lipnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv stvaranja pustinja i suše. Pustinje čine približno jednu trećinu Zemljinog kopna, a polovina stanovništva živi u zemljama u kojima postoje ozbiljni problemi s opskrbom vodom.

Pojava suše postaje sve češća u cijelom svijetu i pogađa razvijene kao i nerazvijene zemlje. Znanstvenici nemaju metodu za njeno sigurno predviđanje. Nasuprot drugih prirodnih nepogoda, suša se pojavljuje polagano, traje dugo i zahvaća velika područja. Rijetko izaziva brze i dramatične gubitke u ljudskim životima, ali zbog štete na usjevima, kao izravne posljedice, gubici u ljudskoj i životinjskoj populaciji ponekad su drastičniji od bilo koje druge prirodne katastrofe.

Suša se kao ekstremna hidrološka pojava u našoj zemlji javlja svake treće do pete godine, a ovisno o intenzitetu i dužini trajanja može smanjiti urode raznih kultura. 


Što pojedinci mogu učiniti?

Najveći učinak na koji pojedinci mogu pomoći borbi protiv suše i širenja pustinja je štednja vode. Zalihe pitke vode na našoj planeti nisu beskonačne, a čak 97% svih voda na Zemlji je slana voda koja nije prikladna za piće. Od 3% pitke vode, 1% nam je dostupno za piće, a ostatak zaključan u ledenom pokrivaču.

Čak i u područjima gdje se čini kako vode ima u izobilju, trebamo razmišljati o racionalnijoj upotrebi vode.

Racionalnom potrošnjom vode štedimo na računima za komunalne usluge, ali i pomažemo u sprečavanju zagađenja vode u obližnjim rijekama i jezerima u koje se slijevaju komunalne otpadne vode. Štednja vode može produžiti život septičke jame smanjujući zasićenost tla. To će smanjiti i onečišćenje tla koje se događa uslijed istjecanja. 

Vodu možemo štedjeti i čuvati okoliš na jednostavne načine. Potrebno je samo malo truda.


10 načina za jednostavne uštede na vodi u kućanstvu

1. Provjerite cure li vam slavine ili cijevi

Samo lagano kapanje vode iz istrošene slavine može trošiti i do 75 litara vode dnevno. Veća propuštanja mogu trošiti i stotine litara vode na dan.

Ako instalirate štedni regulator mlaza možete uštedjeti 70% vode. Iznimno mala investicija u usporedbi sa učinkom i rezultatom "na računima"  


2. Ne koristite WC kao pepeljaru ili korpu za smeće

Svaki put kada opušak, maramicu ili neko drugo smeće bacite u WC školjku i pustite vodu, potrošite pet do sedam litara vode. Prestanite to raditi i smeće bacajte u kantu.


3. Provjerite curi li vam vodokotlić

Stavite malo boje za hranu u vodokotlić.  Ako se boja počinje pojavljivati ​​u WC školjci u roku od 30 minuta dok ne puštate vodu, to je znak kako vam vodokotlić curi.

Kvar treba popraviti odmah, a većina zamjenskih dijelova jeftina i jednostavna za instalaciju.


4. Uz pomoć vodomjera otkrijte curi li negdje voda

Očitajte vodomjer, dva sata nemojte koristiti vodu i nakon dva sata ponovno očitajte. Ako vodomjer ne pokazuje isti rezultat, vaša vodovodna instalacija ima pukotinu.


5. Instalirajte sustave za uštedu vode

Upotrebom Preval sustava za uštedu vode može se znatno smanjiti potrošnja vode - čak i do 70%. Sustavi su jednostavni za instalaciju i lako čistljivi jer je brtva odvojena od regulatora mlaza, a protok vode se može u svako vrijeme regulirati s inbus ključem. 

Preval sustavi za uštedu ne sadrže plastične i gumene dijelove, već isključivo materijale koji u dodiru sa pitkom vodom ispunjavaju higijenski standard (plemeniti čelik, bronca, mesing, srebro, ecobrass).

Uz instalaciju štednih sustava, morali bi i ograničiti vrijeme tuširanja. Znamo da volite dugi, vrući tuš, ali svaka dodatna minuta tuširanja odnosi 20 do 40 litara vode.


6. Stavite plastične boce ili plovak u vodokotlić

Kako bi smanjili nepotrebnu potrošnju vode možete iskoristiti ovaj jednostavan trik. 

Napunite dvije plastične boce pijeskom ili šljunkom (nekoliko centimetara od dna) i stavite ih u vodokotlić kako bi smanjili količinu vode kojom se puni. Pazite da stavite boce dalje od mehanizma za puštanje vode, ali i da u kotliću bude ipak dovoljno vode za ispiranje.

Ako vam se to čini prekomplicirano možete kupiti plovak za vodokotlić. Jeftin je i jednostavan za instalaciju, a tako se može uštedjeti deset ili više litara vode dnevno.


7. Izolirajte cijevi za vodu

Cijevi za vodu je jeftino i lako izolirati izolacijskom pjenom. Korisno je jer će brže dobiti toplu vodu, a izbjeći ćete i rasipanje vode dok se zagrijava.


8. Zatvorite vodu kad je ne koristite

Uporabu vode mo7ete smanjiti i kada isključite tuš kad se sapunate, a zatim ga ponovno uključite za ispiranje. Možda vam se čini kao beznačajna ušteda, ali za četiri minute tuširanja potroši se oko 75 do 150 litara vode.

Nema potrebe da voda curi ni dok perete zube. Samo namočite četkicu i napunite čašu vodom kojom ćete isprati usta.


9. Isperite britvicu u umivaoniku

Napunite umivaonik toplom vodom i u njemu isperite britvicu dok se brijete. To će poslužiti svrsi baš kao i ispiranje s tekućom vodom, a potrošit ćete daleko manje vode.


Manager.ba
 

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!