RANDA NATRAŠ
Mlada bh. znanstvenica ostvaruje svjetske rezultate u oblasti satelitske geodezije
Manager.ba/Akta.ba BiH 24 siječnja, 2019
Izvor fotografije:
Izvor: Akta.ba

Diplomirana inženjerka geodezije Randa Natraš, mlada Travničanka, jedina je znanstvenica u oblasti satelitske geodezije koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj radionici u Šangaju, kao i na mnogim drugim znanstvenim događajima širom svijeta, piše tntportal.

Njen znanstveni rad se bazira na razvoju prvog regionalnog korekcionog modela visoke rezolucije i preciznosti za satelitsko pozicioniranje za područje Bosne i Hercegovine. Model je razvijen da minimizira utjecaj Zemljine gornje atmosfere na prostiranje satelitskog signala koji predstavlja najveći izvor grešaka u satelitskom pozicioniranju i navigaciji.

Znanstveni projekt je podržan istraživačkim grantom Austrijske agencije za međunarodnu mobilnost i suradnju u području obrazovanja, nauke i istraživanja (OeAD) i proveden je na Tehničkom univerzitetu u Beču u periodu od devet mjeseci.

Rezultati projekta su prezentirani na svjetskim znanstvenim događajima kao što su Generalna skupština Europske unije geonauka u Beču, Samit o svemirskoj geodeziji u Berlinu, Međunarodna radionica u Astronomskoj observatoriji u Šangaju, dok je prvo znanstveno istraživanje više atmosfere iznad područja BiH koristeći opažanja navigacijskih satelitskih sistema, rađeno u sklopu Randinog magistarskog rada, predstavljeno na Znanstvenom simpozijumu u Japanu.

Također, za dodatnu edukaciju Randa je pohađala školu "Svemirsko vrijeme i Globalni navigacijski satelitski sistemi" Međunarodne inicijative za svemirsko vrijeme, gdje su predavači bili eminentni svjetski stručnjaci iz NASA, Boston koledža, Međunarodnog centra za teorijsku fiziku, Univerziteta Sorbonne i dr.

 

 

Ova Travničanka, magistrirala je na Univerzitetu u Sarajevu sa priznanjem "Povelja Univerziteta" kao najbolja studentica prvog i drugog ciklusa studija na Građevinskom fakultetu.

U globalnom priznanju američkog geoprostornog magazina xyHt pohvaljena je kao izvanredna geoprostorna stručnjakinja ispod 40 godina starosti.

Sljedeći znanstveni planovi su bazirani na proširenju korekcionog modela na područje Zapadnog Balkana, koje je podržano istraživačkim grantom Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) u 2019. godini.

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje