PROJEKTI
Milijunski projekt koji se čekao: Vrtić "Lužani" će biti s najvećim kapacitetom u KS
manager.ba/akta.ba BiH 22 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Dio objekta koji će se rekonstruirati obuhvatit će 10 grupnih soba za sve uzraste djece i glavnu kuhinju. Zajedno sa postojećim dijelom, ukupno će imati 12 grupnih soba.

 

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i direktorica JU "Djeca Sarajeva" Suanita Banda službeno su otvorili jučer početak radova na rekonstrukciji objekta vrtića „Lužani“, koji se nalazi u ulici Karima Zaimovića 4.

Ministrica Hota-Muminović je, ovom prilikom, podsjetila kako je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo povećanje kapaciteta ustanova za predškolski odgoj.

"Trenutno radimo na objedinjavanju registra svih objekata u Kantonu Sarajevo, koji su u fazi rekonstrukcije ili čekaju rekonstrukciju, ali i onih koji su u završnoj fazi. Tako ćemo imati kompletne podatke i nadam se u pravo vrijeme po tome postupiti. U Budžetu za 2021. godinu planirano je sufinanciranje boravka djece u predškolskim ustanovama, kako bi se omogućilo uključenje što većeg broja djeca, te time i olakšalo roditeljima", izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Načelnik Muzur je istakao kako je ovo jedan od najvažnijih projekata na Ilidži.

"Izuzetno me raduje što je službeno započeta rekonstrukcija vrtića 'Lužani'. Ovaj objekt godinama je u ovakvom stanju, te je tek obnovljen dio vrtića 2016. godine s oko 340 kvadratnih metara površine objekta i u funkciji je bio samo za dvije grupe djece, što je oko 60 mališana. Kompletnom obnovom objekta povećat će se kapacitet vrtića na ukupno 300 djece, te će biti jedan od vrtića s najvećim kapacitetom u Kantonu Sarajevo. Veoma je bitno unaprijediti kapacitete predškolskih ustanova, te ćemo u narednom periodu započet aktivnosti na kompletnoj rekonstrukciji vrtića i u Hrasnici i u Pejtonu, što će velikim dijelom riješiti probleme s kojima se susreću roditelji", istakao je načelnik Muzur.

Prema njegovim riječima, obnova vrtića „Lužani“ je bitna i s aspekta sigurnosti građana ove mjesne zajednice s obzirom na to da je objekt godinama zapušten, te je bio mjesto okupljanja i nedoličnog ponašanja problematičnih skupina građana.

Direktorica JU "Djeca Sarajeva" Suanita Banda izrazila je zahvalnost načelniku Muzuru i ministrici Hota-Muminović, jer su podržali rekonstrukciju ovog objekta.

"U ovom vrtiću je planirana i uspostava tri jasličke grupe, dok će ostalo biti djeca od tri do šest godina. Također, u ovom objektu bit će napravljena i centralna kuhinja gdje će se spremati svježa hrana za vrtić 'Lužani', ali i za druge naše objekte. Otvaranjem ovog objekta znatno će se smanjiti liste čekanja', istakla je direktorica Banda.

Dio objekta koji će se rekonstruirati obuhvatit će 10 grupnih soba za sve uzraste djece i glavnu kuhinju. Zajedno sa postojećim dijelom, ukupno će imati 12 grupnih soba.

Projekt rekonstrukcije je vrijedan 1.041.300 KM.

Predstavnica izvođača radova firme "Unigradnja" d.d. Fadila Sadiković je naglasila da će pored uređenja unutrašnjosti i vanjskog izgleda objekta, fokus biti i na uređenju dvorišta

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti